Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το απίστευτο λάθος στο σήμα των επισκέψιμων τυροκομείων – Άλλαξε το ΦΕΚ

ΑρχικήΝέαΤο απίστευτο λάθος στο σήμα των επισκέψιμων τυροκομείων – Άλλαξε το ΦΕΚ
spot_img

Σε επείγουσα αλλαγή του ΦΕΚ για τα επισκέψιμα τυροκομεία, προχώρησαν τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ των Υπουργείων Τουρισμού Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις προδιαγραφές λειτουργίας των επισκέψιμων τυροκομείων και της διαδικασίας απονομής του νέου σήματος “Επισκέψιμου Τυροκομείου”. Στο ΦΕΚ καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων της, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

Σήμερα όμως δημοσιεύτηκε ξανά στο Διαύγεια ως ορθή επανάληψη το ΦΕΚ και με μία γρήγορη ματιά φαίνεται πως άλλαξε το σήμα του επισκέψιμου τυροκομείου, το οποίο στο πρωτο ΦΕΚ είχε τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ CHEESE DIARY OPEN TO PUBLIC». Δηλαδή σε… ελεύθερη μετάφραση “Ανοιχτό στο κοινό το… Ημερολόγιο τυριού“. Προφανώς ήθελαν να γράψουν cheese dairy (τυροκομείο) αλλά βγήκε κάτι σε ποιο… νοσταλγικό.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για μία πολύ καλή πρωτοβουλία διασύνδεσης του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας και της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη κατά σειρά ανάλογη πρωτοβουλία, μετά από τα νέα Σήματα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου και Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου.

Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και η μέριμνα για το θέμα της ασφάλειας τροφίμων με πρόβλεψη μέτρων υγιεινής τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Ειδικότερα, στους χώρους επεξεργασίας του γάλακτος (παστερίωση), παρασκευής των τυριών, καθώς και στο ωριμαντήριο (σημεία υψηλής επικινδυνότητας για επιμολύνσεις, ιδίως όταν εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες και υφίσταται «ανοικτή» γραμμή παραγωγής) η πρόσβαση στους επισκέπτες θα επιτρέπεται υπό προυποθέσεις.

Συγκεκριμένα, πριν από την είσοδο στην εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους επισκέπτες για την απολύμανση χεριών και υποδημάτων, αφαίρεση τιμαλφών & συναφών αντικειμένων που μπορεί να αποσπαστούν, καθώς και τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου / ερωτηματολογίου σχετικά με νοσήματα & συμπτώματα των επισκεπτών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες.

Τέλος η είσοδος των επισκεπτών στους ανωτέρω χώρους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης: ρόμπα με μακριά μανίκια, πλαστικά γάντια, κάλυμμα κεφαλής με λάστιχο, ποδονάρια, κάλυμμα προστατευτικό για γένια. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται / παρέχονται στους επισκέπτες υποχρεωτικά από την επιχείρηση. Η πορεία της επίσκεψης που θα ακολουθείται γίνεται σύμφωνα με τη φυσική ροή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι αντίστροφα και παράλληλα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με σκοπό την αποφυγή (επι)μολύνσεων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα