ΑρχικήΝέαΤο απίστευτο λάθος στο σήμα των επισκέψιμων τυροκομείων – Άλλαξε το ΦΕΚ

Το απίστευτο λάθος στο σήμα των επισκέψιμων τυροκομείων – Άλλαξε το ΦΕΚ

3 λεπτά ανάγνωσης

Σε επείγουσα αλλαγή του ΦΕΚ για τα επισκέψιμα τυροκομεία, προχώρησαν τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ των Υπουργείων Τουρισμού Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις προδιαγραφές λειτουργίας των επισκέψιμων τυροκομείων και της διαδικασίας απονομής του νέου σήματος “Επισκέψιμου Τυροκομείου”. Στο ΦΕΚ καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων της, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

- Advertisement -

Σήμερα όμως δημοσιεύτηκε ξανά στο Διαύγεια ως ορθή επανάληψη το ΦΕΚ και με μία γρήγορη ματιά φαίνεται πως άλλαξε το σήμα του επισκέψιμου τυροκομείου, το οποίο στο πρωτο ΦΕΚ είχε τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ CHEESE DIARY OPEN TO PUBLIC». Δηλαδή σε… ελεύθερη μετάφραση “Ανοιχτό στο κοινό το… Ημερολόγιο τυριού“. Προφανώς ήθελαν να γράψουν cheese dairy (τυροκομείο) αλλά βγήκε κάτι σε ποιο… νοσταλγικό.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για μία πολύ καλή πρωτοβουλία διασύνδεσης του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας και της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη κατά σειρά ανάλογη πρωτοβουλία, μετά από τα νέα Σήματα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου και Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου.

- Advertisement -

Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και η μέριμνα για το θέμα της ασφάλειας τροφίμων με πρόβλεψη μέτρων υγιεινής τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Ειδικότερα, στους χώρους επεξεργασίας του γάλακτος (παστερίωση), παρασκευής των τυριών, καθώς και στο ωριμαντήριο (σημεία υψηλής επικινδυνότητας για επιμολύνσεις, ιδίως όταν εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες και υφίσταται «ανοικτή» γραμμή παραγωγής) η πρόσβαση στους επισκέπτες θα επιτρέπεται υπό προυποθέσεις.

Συγκεκριμένα, πριν από την είσοδο στην εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους επισκέπτες για την απολύμανση χεριών και υποδημάτων, αφαίρεση τιμαλφών & συναφών αντικειμένων που μπορεί να αποσπαστούν, καθώς και τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου / ερωτηματολογίου σχετικά με νοσήματα & συμπτώματα των επισκεπτών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες.

Τέλος η είσοδος των επισκεπτών στους ανωτέρω χώρους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης: ρόμπα με μακριά μανίκια, πλαστικά γάντια, κάλυμμα κεφαλής με λάστιχο, ποδονάρια, κάλυμμα προστατευτικό για γένια. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται / παρέχονται στους επισκέπτες υποχρεωτικά από την επιχείρηση. Η πορεία της επίσκεψης που θα ακολουθείται γίνεται σύμφωνα με τη φυσική ροή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι αντίστροφα και παράλληλα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με σκοπό την αποφυγή (επι)μολύνσεων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης: Η υπόθεση που έφτασε στον Άρειο Πάγο

Πώς αποδείχθηκε η τροφική δηλητηρίαση χωρίς εργαστηριακή εξέταση του γεύματος και τι έκρινε ο Άρειος Πάγος.

Το Cibum παρουσιάζει τις νέες οδηγίες της ΕΕ για τους επιμολυντές στα μεταποιημένα τρόφιμα και όσα πρέπει να τεκμηριώνουν οι επιχειρήσεις

Οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των επιμολυντών κατά τη μεταποίηση τροφίμων

Σαλμονέλα σε ντοματίνια: Πάνω από 800 κρούσματα στην Ευρώπη – Νέα προειδοποίηση του ECDC

Πάνω από 160 νέα κρούσματα σε δέκα χώρες το 2026. Το ECDC προειδοποιεί για νέες εξάρσεις από μολυσμένα ντοματίνια.