Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«βιοδιασπώμενα» φακελάκια τσαγιού… Όχι ακριβώς

ΑρχικήΝέα«βιοδιασπώμενα» φακελάκια τσαγιού... Όχι ακριβώς
spot_img

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα βιοδιασπώμενα φακελάκια τσαγιού δεν αλλοιώνονται εύκολα στο περιβάλλον και μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τα χερσαία είδη.

 Ως απάντηση στην κρίση των πλαστικών απορριμμάτων, βιοαποδομήσιμα πλαστικά όπως το PLA χρησιμοποιούνται σε μια αυξανόμενη γκάμα προϊόντων μεταξύ των οποίων και φακελάκια τσαγιού. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ τελικά δεν αποδομούνται στο έδαφος και έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τα χερσαία είδη.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, εξέτασε κοινά διαθέσιμα φακελάκια τσαγιού που παρασκευάζονται με χρήση τριών διαφορετικών συνθέσεων πολυγαλακτικού οξέος (PLA), το οποίο προέρχεται από πηγές όπως το άμυλο καλαμποκιού ή το ζαχαροκάλαμο.

Πίστωση εικόνας Πανεπιστήμιο Πλύμουθ

 Η έρευνα σχεδιάστηκε για να αναπαράγει τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες θα μπορούσαν να απορριφθούν τα φακελάκια τσαγιού λόγω έλλειψης σαφούς επισήμανσης ως προς τον τρόπο απόρριψής τους. Χρησιμοποίησε αναλυτικές τεχνικές, όπως χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους, πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό και ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης, επιτρέποντας στους επιστήμονες να εξετάσουν όχι μόνο πώς είχαν αλλάξει ορατά τα σακουλάκια τσαγιού αλλά και δομικά.

Τα φακελάκια τσαγιού θάφτηκαν στο χώμα για επτά μήνες και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές για να εκτιμηθεί εάν – και σε ποιο βαθμό – είχαν αλλοιωθεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φακελάκια τσαγιού που κατασκευάζονταν αποκλειστικά από PLA παρέμειναν εντελώς άθικτα. Ωστόσο, οι δύο τύποι φακελάκια τσαγιού που παρασκευάζονταν από συνδυασμό κυτταρίνης και PLA διασπάστηκαν σε μικρότερα κομμάτια, χάνοντας μεταξύ 60% και 80% της συνολικής τους μάζας και με το συστατικό PLA να παραμένει.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις των κομματιών που κόβονται από τα σακουλάκια τσαγιού σε ένα είδος γαιοσκώληκα, το Eisenia fetida , το οποίο έχει κρίσιμο ρόλο στην ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους καθώς καταναλώνει οργανική ύλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις δίσκων σε φακελάκια τσαγιού -που ισοδυναμεί με τη μάζα μισού, ενός και δύο φακελίσκων- είχε ως αποτέλεσμα έως και 15% μεγαλύτερη θνησιμότητα, ενώ ορισμένες συγκεντρώσεις PLA είχαν επιζήμια επίδραση στην αναπαραγωγή γαιοσκώληκα.

Γράφοντας στο περιοδικό Science of the Total Environment , οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για ακριβείς πληροφορίες απόρριψης να εμφανίζονται με σαφήνεια στη συσκευασία του προϊόντος.

Μόνο ένας από τους κατασκευαστές των οποίων τα προϊόντα επιλέχθηκαν για τη μελέτη ανέφερε στη συσκευασία ότι τα σακουλάκια τσαγιού δεν ήταν οικιακά κομποστοποιήσιμα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να καταλήξουν στο έδαφος, ενώ υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα σύγχυσης των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία όρων όπως φυτικά ή βιοαποδομήσιμα, τονίζοντας την ανάγκη για σαφείς οδηγίες σχετικά με την κατάλληλη διάθεση.

Ο Winnie Courtene-Jones ερευνητής (Περιβαλλοντική Βιολογία), στα Βιοαποικοδομήσιμα Πλαστικά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την υποβάθμιση και τις πιθανές επιπτώσεις τέτοιων υλικών προτού η χρήση τους γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη ώστε να αποτραπεί η δημιουργία εναλλακτικών προβλημάτων εάν δεν απορριφθούν σωστά.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο