Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιοδιασπώμενα πλαστικά από…μαύρες μύγες στρατιωτών!

ΑρχικήΥλικάΥλικά συσκευασίαςΒιοδιασπώμενα πλαστικά από...μαύρες μύγες στρατιωτών!
spot_img

Tα πτώματα των ενήλικων μυγών στρατιωτών αποκτούν μια θέση στην κυκλική οικονομία, παράγοντας βιοδιασπώμενα πλαστικά!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας εξάγουν χιτίνη από τα πτώματα μαύρων μυγών στρατιωτών σε μια προσπάθεια να παράγουν βιοδιασπώμενα υλικά συσκευασίας, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία.

Σε μια έρευνα, με επικεφαλής την Karen Wooley, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ASC Fall 2023, η λύση στοχεύει στη χρήση των απορριμμάτων που αφήνονται πίσω από την εκτροφή μαύρων μυγών στρατιωτών. 

Ενώ οι προνύμφες των μαύρων μυγών στρατιωτών εκτρέφονται για ζωοτροφές και για κατανάλωση, λόγω των διαφόρων πρωτεϊνών και θρεπτικών ενώσεων που περιέχουν, οι ενήλικες μύγες έχουν μικρή διάρκεια ζωής μετά την αναπαραγωγή. Ωστόσο, η Wooley εντόπισε ότι τα πτώματά τους περιέχουν υψηλά επίπεδα χιτίνης – ένα μη τοξικό, βιοδιασπώμενο πολυμερές με βάση τη ζάχαρη που ενισχύει τους εξωσκελετούς των εντόμων και των καρκινοειδών. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι τα κελύφη ορισμένων ζώων, όπως οι γαρίδες και τα καβούρια, χρησιμοποιούνται ήδη στη βιομηχανία συσκευασίας ως πηγές χιτίνης.

«Για 20 χρόνια, η ομάδα μου αναπτύσσει μεθόδους για τη μετατροπή των φυσικών προϊόντων – όπως η γλυκόζη που λαμβάνεται από ζαχαροκάλαμο ή δέντρα – σε αποικοδομήσιμα, εύπεπτα πολυμερή που δεν παραμένουν στο περιβάλλον», λέει η Karen Wooley, Ph.D στον ιστότοπο Packaging Europe. «Αλλά αυτά τα φυσικά προϊόντα συλλέγονται από πόρους που χρησιμοποιούνται επίσης για τρόφιμα, καύσιμα, κατασκευές και μεταφορές»., συμπληρώνει

 Εκτός από την αφαίρεση του κιτρινωπού χρώματος και της σβολιασμένης υφής από την παραδοσιακή χιτίνη, η διαδικασία που εφαρμόζεται στην περίπτωση των μαύρων μυγών στρατιωτών θεωρείται επίσης ότι αποφεύγει τους πιθανούς κινδύνους που περιβάλλουν τις αλλεργίες στα θαλασσινά που προκύπτουν από άλλες πηγές. Είναι εντυπωσιακό πως κάτι που για τους περισσότερους θεωρείται άχρηστο, όπως το πτώμα μιας μύγας, χάρη σε αυτή την έρευνα αποκτά μια δεύτερη χρήση.

Μάλιστα, χάρη στη δουλειά του φοιτητή Hongming Guo στην έρευνα, καθαρίζοντας τη μυγική χιτίνη στο πολυμερές χιτοζάνη, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν από την πρώτη ύλη βιοπλαστικά, τα οποία θα συνιστούν υπεραπορροφητικές υδρογέλες, ένα τρισδιάστατο δίκτυο πολυμερών που φέρεται να απορροφά 47 φορές το βάρος του σε νερό σε ένα λεπτό. Αυτά θα μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως συσκευασίες για μια σειρά απο είδη. Επιπλέον, ένα τέτοιο βιοπλαστικό θα έχει τη δυνατότητα σταδιακά να απελευθερώνεται ως θρεπτικό συστατικό για τις καλλιέργειες.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διασπάσει τη χιτίνη στις μονομερείς γλυκοζαμίνες ή μικρά μόρια σακχάρου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πολυανθρακικών, πολυουρεθανών και άλλων βιοπλαστικών για να αντικαταστήσουν εναλλακτικές που βασίζονται σε πετροχημικά. 

Ακόμη, πρωτεΐνες, DNA, λιπαρά οξέα, λιπίδια, βιταμίνες και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στα πτώματα των μαύρων μυγών στρατιωτών μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Τα βραβεία Food Expert's Awards είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου γεμάτου προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο