Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Cidre du Perche: Νέος μηλίτης ΠΟΠ από τη Γαλλία

ΑρχικήΝέαCidre du Perche: Νέος μηλίτης ΠΟΠ από τη Γαλλία
spot_img

Μια νέα ονομασία ΠΟΠ προστατεύεται πλέον στην ΕΕ, και αφορά έναν μηλίτη από τη Γαλλία, ο οποίος παράγεται με δεύτερη ζύμωση εντός της φιάλης του, χωρίς παστερίωση και χωρίς προσθήκη αερίου.

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/974 για την καταχώριση της ονομασίας «Cidre du Perche/Perche» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης.

Το προϊόν «Cidre du Perche / Perche» είναι ένας ημίγλυκος ή ξηρός αφρώδης μηλίτης, που παράγεται με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, χωρίς παστερίωση και χωρίς προσθήκη αερίου. Παράγεται από καθαρό χυμό μήλων για μηλίτη που προέρχονται από συγκεκριμένες ποικιλίες.

Το προϊόν διακρίνεται για το χρώμα του που ποικίλλει από χρυσοκίτρινο έως πορτοκαλί, τη στρογγυλότητά του, την ισορροπία μεταξύ γλυκών, πικρών και όξινων γεύσεων, τις φρουτώδεις νότες, την ελαφρώς πικρή γεύση στο στόμα και τη νότα φρεσκάδας στην επίγευση.

Το «Cidre du Perche» παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • αποκτημένο κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο όχι κατώτερο από 3,5 % vol.
  • ολικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο όχι κατώτερο του 6% vol.
  • περιεκτικότητα σε σάκχαρα όχι κατώτερη από 18 g ανά λίτρο
  • ελάχιστη πίεση 1,5 bar στους 20 °C.

Τα μήλα για μηλίτη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος προέρχονται από οπωρώνες που βρίσκονται εντός της γεωγραφικής περιοχής.

Το προϊόν «Cidre du Perche / Perche» είναι αφρώδης οίνος που παράγεται με σχηματισμό αφρού (ζύμωση) στη φιάλη. Πωλείται αποκλειστικά συσκευασμένο προκειμένου να διατηρείται η πίεσή του. Ως εκ τούτου, η εμφιάλωση πρέπει να εκτελείται εντός της γεωγραφικής περιοχής.

Πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων που προβλέπονται στη νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση και την παρουσίαση των τροφίμων, η ετικέτα περιλαμβάνει την ονομασία και την ένδειξη «ΠΟΠ» ή «Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» με χαρακτήρες εμφανείς, ευανάγνωστους, ανεξίτηλους και επαρκώς μεγάλους, ώστε να είναι σαφώς διακριτοί από το σύνολο των άλλων γραπτών ενδείξεων ή εικαστικών απεικονίσεων.

Στην παρουσίαση της ετικέτας, η ένδειξη «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ονομασία, χωρίς να παρεμβάλλεται καμία άλλη ένδειξη μεταξύ των δύο.

Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Το προϊόν « Cidre du Perche / Perche » αντλεί τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, και ιδιαίτερα από τον όψιμο χαρακτήρα του κλίματος, οι οποίες οδήγησαν τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους τόσο όσον αφορά τις καλλιεργούμενες ποικιλίες όσο και τις μεθόδους παρασκευής.

Ως εκ τούτου, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι τοπικές ή προσαρμόζονται στον όψιμο χαρακτήρα του κλίματος της περιοχής. Η συγκομιδή και η αξιοποίηση των καρπών με την άφιξη των πρώτων κρύων συμβάλλουν στην επιβράδυνση των ζυμώσεων και ευνοούν την ανάπτυξη αρωμάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο