Ορισμένα μυστικά για να μην αποτυγχάνετε ποτέ στο να φτιάξετε τον τέλειο κρύο καφέ. Και όχι, δεν εννοούμε φραπέ!
Το καλοκαίρι σφίγγουν οι ζέστες, όπως λέει και η έκφραση. Για να τις αντιμετωπίσουμε, ωστόσο, χρειαζόμαστε 2 πράγματα: καλή διάθεση και τον αγαπημένο μας καφέ για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Πώς να φτιάξουμε τον τέλειο κρύο καφέ; Μια barista μοιράζεται ορισμένες τεχνικές που δεν θα σας απογοητεύσουν, για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, φραπέ και φρέντο.
Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει και η barista σε σχετικό δημοσίευμα της Metro, αν θέλετε να απογειώσετε την τεχνική σας στην παρασκευή του καφέ στο σπίτι ίσως χρειαστείτε μερικά έξτρα αξεσουάρ που συνιστούν οι barista: ένα aeropress, που στοιχίζει περίπου 30 ευρώ, ένα χειροκίνητο μύλο του καφέ, που τιμάται από 100 ευρώ και πάνω και ένα ηλεκτρικό βραστήρα fellow, μεταβλητής θερμοκρασίας, που κοστίζει από 100 ευρώ και πάνω. Τα βρίσκετε σε ειδικά καταστήματα. Αλλά και χωρίς αυτά τα εξειδικευμένα αξεσουάρ μπορείτε να κάνετε τη δουλειά. Ο παγωμένος καφές πίνεται όλο τον χρόνο, αλλά οι δυο παρακάτω συνταγές, που τις προτείνουν καλά εξασκημένοι barista, φαίνονται ιδανικές για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.
Ο τέλειος καφές με πάγο
Συστατικά:
· 25 γρ. μέτρια αλεσμένος καφέ
· 150 γρ. πάγος
· 125 γρ. ζεστό νερό από τον βραστήρα
· Ένα αεροπρές
Ετοιμασία:
1. Γεμίστε το φλιτζάνι σας με πάγο, βρέξτε το αεροθάλαμο και βιδώστε στο φλυτζάνι. ι
2. Τοποθετείστε το aeropress πάνω από το φλιτζάνι και προσθέτετε τον καφέ
3. Προσθέστε το ζεστό νερό γρήγορα και βεβαιωθείτε ότι ο καφές είναι μουλιασμένος
4. Αφήστε τον καφέ να μουλιάζει για ένα λεπτό και μετά ανακατέψτε το μείγμα πριν πιάσετε το έμβολο του αεροπρές
5. Βυθίστε το έμβολο αργά για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να περάσει όλο το νερό
6. Ρίξτε γάλα/γλυκαντικό για γεύση, αν σας αρέσει. Μία επιλογή είναι ζεστό μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Ο ιδανικός κρύος συμπυκνωμένος καφές
Πρόκειται για ένα συμπύκνωμα καφέ που αραιώνεται με πάγο όταν σερβίρεται.
Θα χρειαστείτε:
· Αναλογία 1:1 βάρους καφέ και νερού
· Μέτρια αλεσμένο καφέ
· Κρύο φιλτραρισμένο νερό
· Σακούλες-φίλτρα καφέ (από ύφασμα ή χαρτί) για να συγκρατηθεί το κατακάθι του καφέ
· Ένα βάζο ή ένα μεγάλο δοχείο (στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιείτε φίλτρο)
Ετοιμασία:
1. Γεμίστε ένα δοχείο με την επιθυμητή ποσότητα κρύου νερού και ζυγίστε σε ζυγαριά
2. Ζυγίστε ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ και βάλτε τη σε μια σακκούλα/φίλτρο.
3. Εάν δεν έχετε φίλτρο, μπορείτε να προσθέσετε τον καφέ στο νερό, αλλά θα πρέπει να το στραγγίσετε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία
4. Μουλιάστε τον καφέ στο νερό για 12-20 ώρες. Ο ιδανικός χρόνος είναι 15 ώρες. Αποθηκεύστε το μείγμα στο ψυγείο.
5. Σουρώνουμε το συμπύκνωμα και απολαμβάνουμε σερβίροντάς το πάνω σε πάγο. Αν θέλουμε ανακατεύουμε με γάλα και/ή ένα γλυκαντικό για γεύση.