Το καλοκαίρι είναι η… “αγαπημένη” εποχή των τροφικών δηλητηριάσεων, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που αλλοιώνει τα τρόφιμα. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρόληψη υπέρ σας.
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας ευρύς όρος για τις ασθένειες που προκύπτουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών, με μικρόβια, όπως η σαμονέλα και διάφορα άλλα μικρόβια, όπως νοροϊός, Ε. coli, Campylobacter, λιστέρια, τοξόπλασμα και Shigella.
Πιθανές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης αποτελούν η κατανάλωση ορισμένων αλλοιωμένων ή μολυσμένων τροφίμων, όπως, ωμό κρέας και ψάρι, αυγά, οστρακοειδή, μη παστεριωμένο γάλα, ανεπαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, το κακό πλύσιμο των χεριών, η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων και η χρήση ακάθαρτων σκευών ή σανίδων κοπής είναι όλοι οι συνήθεις τρόποι με τους οποίους τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Η πλειονότητα των συμπτωμάτων τροφικής δηλητηρίασης ξεκινά με μικρή δυσφορία στο στομάχι, η οποία εξελίσσεται γρήγορα σε έμετο, διάρροια και υψηλό πυρετό. Επίσης, μπορεί οι πάσχοντες να νιώσουν κοιλιακό πόνο και κράμπες, ναυτία, πυρετό και ρίγη, με τους πάσχοντες κάποιες φορές να εμφανίζουν μόνο ορισμένα από αυτά ή και όλα μαζί.
Είμαστε το καλοκαίρι πιο επιρρεπείς στην τροφική δηλητηρίαση;
Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι υψηλή και συνοδεύεται και από υγρασία. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης βακτηρίων και παθογόνων που αλλοιώνουν και μολύνουν τα τρόφιμα μας. Εκτός από αυτό, το πεπτικό μας σύστημα επιβραδύνεται επίσης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.
Το γεγονός ότι όταν σφίγγουν οι ζέστες είμαστε και πιο επιρρεπείς σε τροφικές δηλητηριάσεις καθιστά απαραίτητη την πρόληψη.
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης το καλοκαίρι είναι να πλένετε καλά τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψετε και τα καταναλώσετε. Χρειάζεται να πλένετε τα κρέατα, τα λαχανικά, τα φρούτα και άλλα τρόφιμα που πλένονται πριν τα καταναλώσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά κατασκευασμένα ειδικά για την απολύμανση των τροφίμων. Εξίσου απαραίτητο είναι να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με κάποιο τρόφιμο κατά την προετοιμασία των γευμάτων, ειδικά κάποιο ωμό κρέας, αλλά και όταν τρώτε, καθώς μέσω των χεριών μεταδίδεται πληθώρα βακτηρίων. Εστίες και επιφάνειες της κουζίνας πρέπει να διατηρούνται πάντοτε καθαρές, τόσο πριν όσο και μετά την προετοιμασία.
Αποθηκεύστε το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο
Μία από τις πιο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν αλλοιωθεί με τη ζέστη. Η τροφή που αφήνεται έξω για μεγάλες χρονικές περιόδους δίνει χρόνο στα παθογόνα να μολύνουν τα τρόφιμα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η αποθήκευση της τροφής σε δροσερά μέρη, κατά προτίμηση στο ψυγείο, όσο πιο άμεσα γίνεται. Κατά την περίοδο καύσωνα ή καλοκαιρινής ζέστης, τα φαγητά δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.
Μαγειρέψτε καλά το φαγητό
Το ανεπαρκώς μαγειρεμένο φαγητό επίσης εγκυμονεί κινδύνους ανάπτυξης τροφικής δηλητηρίασης. Για να είστε ασφαλείς μαγειρέψτε πολύ καλά το φαγητό σας, ειδικά αν πρόκειται για κρέας. Συνίσταται να μαγειρεύετε τα πουλερικά τουλάχιστον στους 74 βαθμούς Κελσίου, ενώ για το χοιρινό, το αρνί και το μοσχαρίσιο κρέας σε ολόκληρα κομμάτια να προσέχετε να έχουν μαγειρευτεί στους 63 βαθμούς το λιγότερο.