Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

6 στους 10 “καταπίνουν αμάσητες” διαδικτυακές διατροφικές συμβουλές!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία6 στους 10 "καταπίνουν αμάσητες" διαδικτυακές διατροφικές συμβουλές!
spot_img

Οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών από τον διατροφικό “λαϊκισμό” του διαδικτύου.

   Καθώς πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους, ο λαϊκισμός του διαδικτύου θεριεύει και η παραπληροφόρηση φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Το πρόβλημα φυσικά δεν έγκειται μόνο στο ότι αυτοαποκαλούμενοι “ειδικοί” προσφέρουν συμβουλές διατροφής και υγείας, αλλά και στο ότι αρκετός κόσμος “καταπίνει αμάσητο” ότι τους σερβίρεται.

   Έρευνα από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, έδειξε πως το 56% των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες σχετικά με την υγεία δήλωσαν ότι είναι πιθανό να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους με βάση πληροφορίες που έχουν δει σε πλατφόρμες όπως το Tik Tok ή το Instagram. Ακόμη, το 27% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν διαβάσει πρόσφατα πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κορυφαία κίνητρα που δόθηκαν για αλλαγή διατροφής ήταν η απώλεια βάρους (40%) και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης (36%). Ωστόσο, το Ίδρυμα προειδοποιεί ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν βασίζονται σε ορθή επιστήμη, θα ήταν δύσκολο να διατηρηθούν και θα μπορούσαν ακόμη και να θέτουν κινδύνους για την υγεία.

   Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δίαιτες όπως αυτή των σαρκοφάγων, η δίαιτα των 10 ημερών με τα αυγά, η δίαιτα με λαχανόσουπα και η δίαιτα παιδικής τροφής, που κοινοποιούνται ευρέως στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι διατροφικά μη ισορροπημένες. Περιορίζουν σοβαρά την ποικιλία των τροφών που καταναλώνονται και έτσι δεν θα παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα και, επειδή τείνουν να είναι μια γρήγορη λύση, η απώλεια βάρους θα είναι παροδική.

    Η Bridget Benelam, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Διατροφής στο Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής δήλωσε: «Πολλοί από εμάς θα σκεφτόμαστε να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας αυτόν τον Ιανουάριο, αλλά ακολουθώντας αυτά που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Οι υγιεινές, ισορροπημένες δίαιτες δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν viral, αλλά είναι ο τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία».

    Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτρέπονται να μείνουν μακριά από δίαιτες μόδας, καθώς δεν βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και μπορούν ακόμη και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Η British Dietetic Association προσθέτει ότι μπορούν «να επηρεάσουν τη σχέση μας με το φαγητό, οδηγώντας σε αισθήματα αποτυχίας αντί να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για τη διαχείριση της διατροφής και του βάρους με υγιεινό τρόπο».

   Η Benelam προσθέτει: «Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις υγιείς επιλογές. Φέτος το νέο έτος, παραλείψτε τις μόδες και επιλέξτε μερικές μικρές αλλαγές στις οποίες μπορείτε να τηρήσετε.«Προσπαθήστε να προσθέσετε μια ακόμη μερίδα λαχανικών στο δείπνο σας κάθε μέρα, αλλάξτε σνακ με ζάχαρη με φρούτα ή επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως ή ζυμαρικά. Εάν μπορείτε να διατηρήσετε αυτές τις αλλαγές, τότε μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην υγεία σας με την πάροδο του χρόνου», συνιστά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο