Είτε οφείλεται σε πρόβλημα υγείας ή δυσανεξίας είτε από επιλογή, η διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά πρέπει να εμπλουτιστεί με άλλα θρεπτικά συστατικά.
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά λόγω αλλεργίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δυσανεξίας στη λακτόζη, περιπτώσεις στις οποίες η απουσία τους από τη διατροφή, αποτελεί μονόδρομο. Παρακάτω θα δείτε ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον τρόπο ζωής.
Τι συνιστά μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά
Μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή, όπως το τυρί, το γάλα, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το παγωτό. Όσο απλό κι αν ακούγεται, το βούτυρο, το γάλα, καθώς και το γάλα σε σκόνη βρίσκονται ολοένα και σε περισσότερα φαγητά, ακόμα και σε κάποια που δεν είναι αναμενόμενο. Για αρχή, λοιπόν, πρέπει κανείς να προσέχει τις ετικέτες και σε προϊόντα, όπως ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά.
Οφέλη μιας δίαιτας χωρίς γαλακτοκομικά
Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένους παράγοντες, όπως οι διάφοροι περιορισμοί, μια διατροφή χωρίς προϊόντα γάλακτος συνεισφέρει πολλά στην υγεία. Για όποιον έχει αλλεργία ή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς γαλακτοκομικά θα είναι η ευκαιρία να ελαχιστοποιηθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις και να ανακουφιστούν οι επώδυνες παρενέργειες. Επιπρόσθετα, οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη θα αποχωριστούν ορισμένα συμπτώματα, όπως διάρροια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Βέβαια, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην χρειάζεται να αφαιρέσουν εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, καθώς το γιαούρτι και το σκληρό τυρί είναι, συνήθως, ανεκτά, αλλά είναι καλό σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουν τις εναλλακτικές τους.
Επιπλέον, στα οφέλη συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των πιθανοτήτων έξαρσης της ακμής. Πρόκειται, επίσης, για έναν οικολογικό τρόπο ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τα αέρια του θερμοκηπίου από τις αγελάδες. Επομένως, η ζωή χωρίς γαλακτοκομικά μειώνει τον αντίκτυπό στο περιβάλλον. Με τη δημοτικότητα του ντοκιμαντέρ του Netflix, «cowspiracy», πολλοί άλλοι εντάχθηκαν στο κίνημα χωρίς γαλακτοκομικά και μερικοί άνθρωποι πλέον επιλέγουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για περιβαλλοντικούς λόγους. Παρόλα αυτά, αυτή η στάση ζωής δεν είναι κάτι που συνίσταται από ειδικούς δημόσιας υγείας. Εάν, λοιπόν, οι λόγοι είναι ηθικοί, καλό είναι όσοι θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον να βρίσκουν σε πρώτη φάση παραγωγούς που χρησιμοποιούν οικολογικές μεθόδους πριν αφαιρέσουν εντελώς ένα σημαντικό τρόφιμο από τη διατροφή τους.
Πώς να αντικαταστήσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Παρόλο που υπάρχουν οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά, είναι σημαντικό τα θρεπτικά συστατικά να αναπληρώνονται με άλλους τρόπους για την αποφυγή προβλημάτων υγείας. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές γαλακτοκομικές και τροφές για vegans , που μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα πρωτεΐνης και ασβεστίου, καθώς και πολλές συνταγές.
Εάν, λοιπόν, σκοπεύετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά, πρέπει να βρείτε τρόπους για να αντικαταστήσετε το ασβέστιο,ιώδιο, βιταμίνες Β, φώσφορο, βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνη για να μην προκληθεί διατροφική ανεπάρκεια. Για παράδειγμα τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο χωρίς γαλακτοκομικά είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως κατσαρό λάχανο, μπάμιες, μπρόκολο, σπόροι chia, τόφου (χορτοφαγικό τυρί) και πράσινα φασόλια και ψάρια, όπως σαρδέλες. Καλές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν τα ψάρια και τα οστρακοειδή, αλλά και τα δημητριακά.
Εάν τρώτε κρέας, το κόκκινο κρέας όπως το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό είναι όλα πλούσια σε πρωτεΐνες. Το ίδιο και τα πουλερικά όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και η πάπια, καθώς και τα αυγά. Ωστόσο, για μια vegan διατροφή, μπορείτε να συμπληρώσετε τα επίπεδα πρωτεΐνης σας με φασόλια και όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια, μπιζέλια. Η σόγια, το τόφου και το miso είναι επίσης εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Όσον αφορά το γάλα, υπάρχουν επιλογές από καρπούς, όπως καρύδα, βρόμη, αμύγδαλο και αρακά.
Η διακοπή των γαλακτοκομικών από τη διατροφή εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Για αυτό το λόγο, εάν κάποιος το αποφασίσει, η διατροφή του πρέπει παραμένει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και να επικεντρωθεί στην αντικατάσταση των βασικών θρεπτικών συστατικών. Αυτά, σε συνδυασμό, με ένα υγιές lifestyle, θα του εξασφαλίσουν υγιές σώμα και οστά.
Πηγή: goodto.com