Οι βασικές διαφορές φρέσκου κρεμμυδιού και σχοινόπρασου, καθώς και ο τρόπος αποθηκευσης τους.
Αν έχετε δει ποτέ από μια συνταγή που απαιτεί σχοινόπρασο και μια άλλη που απαιτεί φρέσκα κρεμμύδια και αναρωτηθήκατε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο, δεν είστε οι μόνοι. Αν και συχνά συγχέονται μεταξύ τους, το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμύδια δεν είναι το ίδιο.
Το σχοινόπρασο είναι πράσινο βότανο με μακρύ, πράσινο μίσχο που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει ένα πιάτο στο τέλος του μαγειρέματος ή ως γαρνιτούρα. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, αλλά συγγενεύει και με τα κρεμμύδια. Όπως και τα κρεμμύδια, είναι βολβώδη πολυετή φυτά, αλλά πιθανότατα δεν θα δείτε ποτέ τους βολβούς, εκτός αν είστε κηπουρός. Οι βολβοί συνήθως αφαιρούνται πριν συσκευαστούν για το παντοπωλείο.
Τα φρέσκα κρεμμύδια είναι ανώριμα κρεμμύδια με μακριούς, κοίλους μίσχους με ένα μικρό στενό βολβό στο κάτω μέρος, λευκές ρίζες και σκουροπράσινα φύλλα που τρώγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Σε γενικές γραμμές, τα φρέσκα κρεμμύδια μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς τύπους κρεμμυδιών, αλλά αυτό που τα καθορίζει είναι ότι πρόκειται για κρεμμύδια που βγαίνουν από το έδαφος όσο είναι ακόμα νεαρά και δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μεγάλο μέρος του βολβού.
Τα φρέσκα κρεμμύδια αφήνονται να αναπτυχθούν λίγο περισσότερο και έτσι έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο βολβό στο κάτω μέρος. Έχουν στενή συγγένεια με τα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και έχουν ήπια, κρεμμυδένια γεύση.
Ποια είναι η διαφορά τους;
Το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμύδια διαφέρουν οπτικά. Τα κοτσάνια του σχοινόπρασου είναι μακριά, πολύ λεπτά, συμπαγή πράσινα και τρυφερά, ενώ τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν ένα παχύτερο, πιο ουσιαστικό κοτσάνι που είναι πράσινο προς την κορυφή και λευκό στο κάτω μέρος.
Το σχοινόπρασο είναι ντελικάτο και τρυφερό και τρώγεται καλύτερα ωμό ή μαγειρεμένο πολύ σύντομα. Το υπερβολικό μαγείρεμα μαραίνει και αποδυναμώνει την υφή και τη γεύση τους. Μπορούν να τεμαχιστούν ή να αναμειχθούν σε μικρά κομμάτια, γεγονός που απελευθερώνει τη κρεμμυδένια γεύση τους. Λειτουργούν επίσης καλά ως γαρνιτούρα. Αλλά κάνουν επίσης εξαιρετικές προσθήκες σε σάλτσες σαλάτας και ντιπ.
- Δείτε επίσης: Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί απαγορευμένα φυτοφάρμακα
Τα φρέσκα κρεμμύδια, από την άλλη πλευρά, μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Οι πράσινες άκρες του φρέσκου κρεμμυδιού έχουν παρόμοια γεύση με το σχοινόπρασο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο. Το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών έχει πιο έντονη γεύση κρεμμυδιού και μπορεί να αντέξει στο μαγείρεμα όπως ένα κίτρινο ή λευκό κρεμμύδι. Τα λευκά μέρη αποτελούν επίσης μια καλή βάση για σούπες, τηγανητά και σάλτσες.
Από διατροφική άποψη, το σχοινόπρασο και τα πράσινα κρεμμύδια έχουν παρόμοια διατροφικά χαρακτηριστικά – και τα δύο προσφέρουν σχεδόν την ίδια ποσότητα θερμίδων, φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης Κ. Σε σύγκριση με τα πράσινα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο έχει ελαφρώς περισσότερο ασβέστιο, διπλάσια ποσότητα φυλλικού οξέος και τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α. Παρόλα αυτά, οι διατροφικές διαφορές μεταξύ των δύο είναι ελάχιστες όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες ως γαρνιτούρες και καρυκεύματα.
Πώς να τα αποθηκεύσετε
Το σχοινόπρασο δεν αντέχει πολύ στο ψυγείο αφού το φέρετε στο σπίτι από το μανάβικο. Είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την αγορά τους.
Τα φρέσκα κρεμμύδια διατηρούνται περισσότερο από το σχοινόπρασο. Όταν τα φέρνετε στο σπίτι από το κατάστημα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τόσο του σχοινόπρασου όσο και των φρέσκων κρεμμυδιών τυλίγοντάς τα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετώντας τα σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Τα φρέσκα κρεμμύδια μπορούν επίσης να κοπούν νωρίτερα και να παραμείνουν φρέσκα μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε, και έχουμε έναν οδηγό εδώ για να σας δείξουμε πώς.
Μπορείτε επίσης να αναγεννήσετε τα φρέσκα κρεμμύδια αν τοποθετήσετε τη ρίζα τους σε νερό, ενώ δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο με το σχοινόπρασο. Παρ’ όλα αυτά, και τα δύο λαχανικά προσθέτουν γεύση, χρώμα, υφή και άρωμα σε διάφορα πιάτα.