Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια vegan διατροφή θα μπορούσαν να είναι πιο θετικοί και παραγωγικοί από όσους τρώνε κρέας, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Η έρευνα αυτή που ανατέθηκε από την εταιρεία υπηρεσίας παράδοσης τροφίμων City Pantry, διαπίστωσε ότι οι vegan επιλογές όπως η μαύρη σοκολάτα, τα φυλλώδη λαχανικά και οι φυτικές πρωτεΐνες οδηγούν το δρόμο ως τα καλύτερα τρόφιμα για ενισχυμένη δύναμη του εγκεφάλου και καλής διάθεσης.
Από τους εργαζόμενους που ακολουθούν τηλεργασία, έως όσους είναι στο γραφείο, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων λέγεται ότι αισθάνονται πως δεν έχουν κίνητρο λόγω των κακών επιλογών τροφίμων που επηρεάζονται από την καριέρα τους.
Μερικοί από τους κύριους “ενόχους” περιελάμβαναν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα και τυριά, τα συσκευασμένα δημητριακά, τα πατατάκια και τις ζαχαρούχες λιχουδιές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά.
Πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν την συγκέντρωσή μας
Μέρος της σχέσης του εγκεφάλου μας με την παραγωγή ενέργειας από το φαγητό που τρώμε έγκειται στο πόσο φλεγμονώδες είναι αυτό το γεύμα ή το σνακ.
Τα φυτικά τρόφιμα συνδέονται συνήθως με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, που επιτρέπουν στον εγκέφαλό μας να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια κρατώντας μας σε εγρήγορση.
«Η φλεγμονή χαμηλού βαθμού αναποδογυρίζει έναν μεταβολικό διακόπτη στο χημικό μονοπάτι που παράγει ενέργεια», εξηγεί στο Euronews η Δρ Uma Naidoo, ψυχίατρος και ειδικός διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
“Όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, είναι διαθέσιμη λιγότερη ενέργεια στον εγκέφαλο, οπότε είναι σημαντικό να τρώτε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα για να διασφαλίσετε ότι όσοι εργάζεστε ξυπνάτε με καλή διάθεση, ώστε να παραμείνετε ενεργοί και συγκεντρωμένοι όλο το πρωί”.
Τι είναι οι πολυφαινόλες και γιατί είναι σημαντικές;
Η Δρ Naidoo έχει εργαστεί εκτενώς παράγοντας βιβλιογραφία για ανθρώπους που θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τους δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων και της πνευματικής τους ικανότητας.
Μερικές από τις κορυφαίες συστάσεις της περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά, το λάχανο, την μαύρη σοκολάτα, την ρίγανη, το μπρόκολο, τα κάστανα, τα βατόμουρα, το ξύδι μηλίτη, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Και όλα αυτά πειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που λειτουργούν ως βασικό εργαλείο για τη διατήρηση του σώματος και του μυαλού μέσω της σταθεροποίησης της ινσουλίνης, ρυθμίζοντας το μικροβίωμα του εντέρου και πολλά άλλα.
Κάνοντας επιλογές γευμάτων εμπνευσμένα από τη vegan διατροφή κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι αυτές δε θα είναι νόστιμες. Στην πραγματικότητα, η Δρ Naidoo συνιστά τρόφιμα με φυσικά λίπη όπως ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως πηγή περαιτέρω ενισχυμένης εστίασης για την ανάληψη μακροχρόνιων εργασιών.
“Το λίπος είναι βασικό συστατικό για την ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλός σας αποτελείται από 60% λίπος και για να αποδώσει στα καλύτερά του, απαιτεί συνεχή παροχή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.”
Οι εξουσίες της μετάβασης με βάση τις εγκαταστάσεις
Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των κινήτρων για να ακολουθήσει κάποιος φυτική διατροφή.
Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός γινόταν vegan, οι εκπομπές που σχετίζονται με τα τρόφιμα θα μειώνονταν κατά 70% μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Μια vegan διατροφή είναι ίσως ο μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά και την παγκόσμια οξίνιση, τον ευτροφισμό, τη χρήση γης και τη χρήση νερού», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Joseph Poore.
Οι φυτικές δίαιτες εμφανίζονται πλέον τακτικά ως προκλήσεις για άτομα που θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια παραγωγικότητάς τους. Είναι πλέον δημοφιλής σε μια σειρά από viral challenges στο διαδίκτυο.
Εκτός από τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά οφέλη, ένας αυξανόμενος αριθμός φορέων υγείας υποστηρίζουν τον veganism ως ένα μονοπάτι προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, παρέχοντας στο άτομο διατηρεί την πρόσληψη πρωτεϊνών του υψηλή και δεν στηρίζεται υπερβολικά σε vegan “πρόχειρο φαγητό”.
Μελέτες όπως αυτή που ανέλαβε η City Pantry είναι πιο διαθέσιμες από ποτέ, αλλά μία από τις πρώτες που καθιέρωναν μια σχέση μεταξύ veganism και παραγωγικότητας προήλθε από μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, πριν από 10 χρόνια.
Εφάρμοσαν μια vegan διατροφή στο χώρο εργασίας και διαπίστωσαν ότι βελτίωσαν με επιτυχία την “ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα της εργασίας που σχετίζονται με την υγεία”. Το μόνο μειονέκτημα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν η έλλειψη επιλογής όσον αφορά το φαγητό έξω, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από μείωση 40-46% των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία.