Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επίδραση της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου – Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ επίδραση της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου - Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών
spot_img

Είναι πλέον συχνές οι μελέτες που δημοσιεύονται σχετικά με επίδραση της διατροφής στην αύξηση του κινδύνου ή την πρόληψη του καρκίνου στον οισοφάγο, το στομάχι, το παχύ έντερο και το συκώτι.

Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου;

Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η διατροφή επηρεάζει την πορεία ορισμένων ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου. Δεν είναι όμως γνωστό αν η αλλαγή της διατροφής μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου βελτιώνει την επιβίωση των καρκινοπαθών. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου δεν συμμορφώνονται με τις συμβουλές του γιατρού για συγκεκριμένη δίαιτα. Μελέτη έδειξε ότι το 84% των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου δεν ακολούθησαν τις οδηγίες των γιατρών για να βάλουν φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους. Τα δεδομένα για το ρόλο της δίαιτας στους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου προέρχονται από 2 προοπτικές μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου 3ου σταδίου (διήθηση λεμφαδένων αλλά όχι μεταστάσεις).

Στην πρώτη μελέτη, εντάχθηκαν 1009 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που έλαβαν χημειοθεραπεία, ανάλογα με τη διατροφή που ελάμβαναν. Στην πρώτη ομάδα εντάχθηκαν οι ασθενείς που ακολούθησαν τις οδηγίες των γιατρών για διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο, αλεύρι ολικής αλέσεως). Στην δεύτερη ομάδα εντάχθηκαν οι ασθενείς που κατανάλωναν κόκκινο κρέας, αλλαντικά, λουκάνικα, γλυκά, ζάχαρη, επιδόρπια, λευκό ψωμί). Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας είχαν τριπλάσιο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου παχέος εντέρου και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν στον γλυκαιμικό δείκτη και τη λήψη υδατανθράκων από τους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ασθενείς έτρωγαν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν αυξημένο κίνδυνο (κατά 80%) υποτροπής της νόσου. Ο κίνδυνος αυτός υπερδιπλασιαζόταν όταν οι ασθενείς, εκτός από κακή διατροφή, είχαν και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι).

Σε ότι αφορά τη λήψη υδατανθράκων, φάνηκε ότι σχετίζονται με χαμηλότερη επιβίωση ελεύθερης νόσου και χαμηλότερη συνολική επιβίωση. Δεν έχουν γίνει μελέτες που να αναφέρουν ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες βελτιώνει την πρόγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ούτε έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την επίδραση της αλλαγής της διατροφής σε ασθενείς με πρώιμα στάδια καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε ότι αφορά τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, αν και φαίνεται ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και θανάτου από καρκίνο, δεν έχουν γίνει μελέτες που να δείχνουν ότι η δίαιτα αδυνατίσματος βοηθάει στην βελτίωση (αύξηση) της επιβίωσης των καρκινοπαθών.

Αλκοόλ και καρκίνος

Μελέτες υποδεικνύουν πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται και με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα:

1 ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 7%

2-4 ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 21%

>4 ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο κατά >50%

Μία στις 10 περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ.

Συνεπώς, ναι στο αλκοόλ αλλά με μέτρο. Όχι πάνω από 1 ποτό την ημέρα.

Τηγανητές πατάτες, ακρυλαμίδιο και καρκίνος

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που ευθύνεται για διάφορα είδη καρκίνου σε πειραματόζωα. Σχηματίζεται στην ροδοκόκκινη επιφάνεια των τηγανητών φαγητών (πχ τηγανητές πατάτες, πατατάκια) όταν ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η πατάτα περιέχει ένα αμινοξύ που λέγεται ασπαραγίνη. Η ασπαραγίνη είναι πρόδρομος ένωση του ακρυλαμιδίου. Δηλαδή όταν τηγανίσουμε τις πατάτες, η ασπαραγίνη μετατρέπεται σε ακρυλαμίδιο μέσω μιας χημικής αντίδρασης που λέγεται αντίδραση Maillard. Να σημειώσουμε πως η αντίδραση Maillard χαρίζει στις πατάτες το χρυσαφένιο χρώμα τους, αλλά και την εξαιρετική γεύση τους.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ρόλο του ακρυλαμιδίου στην καρκινογένεση στον άνθρωπο, εντούτοις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το ακρυλαμίδιο στα πιθανά καρκινογόνα χημικά.

Κόκκινο κρέας, μπέικον, λουκάνικα και καρκίνος παχέος εντέρου

Στις 26 Οκτωβρίου 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση Νο.1 στην οποία κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, αλλαντικά, μπέικον, ζαμπόν κλπ) στην κατηγορία των καρκινογόνων τάξεως 1 (ισχυρή συσχέτιση), και το κόκκινο κρέας (χοιρινό, βοδινό, αρνί) ως καρκινογόνο τάξεως 2Α (πιθανή συσχέτιση), καθώς θεωρεί ότι υφίστανται επαρκή δεδομένα για τη συσχέτισή τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κατόπιν αντιδράσεων της βιομηχανίας τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να προβεί σε ανακοίνωση Νο.2 στις 29 Οκτωβρίου 2015, όπου διευκρινίζεται ότι δεν απαγορεύεται η κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων, αλλά συνιστάται η μείωση της κατανάλωσής τους.

Δείτε πόσες περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο προκαλούνται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο από διάφορα αίτια:

Κάπνισμα: 1.000.000 θάνατοι

Αλκοόλ: 600.000 θάνατοι

Ατμοσφαιρική ρύπανση: 200.000 θάνατοι

Κόκκινο κρέας: 50.000 θάνατοι

Επεξεργασμένο κρέας: 34.000 θάνατοι

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο