Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Opsin 3: Επιστήμονες ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που ρυθμίζει την διατροφική συμπεριφορά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαOpsin 3: Επιστήμονες ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που ρυθμίζει την διατροφική συμπεριφορά
spot_img

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του πολύπλοκου μηχανισμού ρύθμισης της διατροφής και του σωματικού βάρους.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι ο υποθάλαμος, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος, η πείνα, ο ύπνος, η σεξουαλική ορμή και άλλες βασικές διαδικασίες, περιλαμβάνει νευρώνες που εκφράζουν την πρωτεΐνη Opsin 3 (OPN3).

- Advertisement -

Ωστόσο, η ακριβής λειτουργία αυτής της πρωτεΐνης, η οποία σχετίζεται με την αντίληψη του φωτός, παρέμενε μέχρι πρόσφατα ασαφής.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) ρίχνει φως στον ρόλο της OPN3, αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή της στη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η OPN3 αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα μελανοκορτίνης 4 (MC4R), ο οποίος είναι γνωστός για την κεντρική του σημασία στον έλεγχο της ενεργειακής ισορροπίας και της πρόσληψης τροφής. Οι γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν τον MC4R είναι μία από τις συχνότερες αιτίες παχυσαρκίας στους ανθρώπους.

Η πρωτεΐνη OPN3 λειτουργεί σε συνδυασμό με το κανάλι καλίου Kir7.1, ρυθμίζοντας συγκεκριμένα κυτταρικά σήματα και την ενεργοποίηση νευρώνων σε καίρια σημεία του υποθαλάμου που ελέγχουν την ενεργειακή ισορροπία. Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην εκφράζουν την OPN3 κατανάλωναν σημαντικά λιγότερη τροφή και παρουσίαζαν μειωμένη κινητική δραστηριότητα συγκριτικά με τα ποντίκια ελέγχου.

«Για πρώτη φορά, έχουμε έναν σαφή κυτταρικό μηχανισμό που εξηγεί πώς η OPN3 επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε η Ana Oancea, μία εκ των κύριων ερευνητριών της μελέτης.

Η πρωτεΐνη OPN3 αποτελεί αντικείμενο έρευνας στο εργαστήριο του Oancea για σχεδόν μία δεκαετία. Οι ερευνητές είχαν ήδη εντοπίσει την παρουσία της πρωτεΐνης στα μελανοκύτταρα, όπου εμπλέκεται στη διαδικασία της μελάγχρωσης.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του Richard Lang στο Cincinnati Children’s Hospital εξερευνούσε τη λειτουργία της OPN3 στον λιπώδη ιστό και στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2020, επιτυγχάνοντας σημαντικά ευρήματα για τον ρόλο της OPN3 στη διατροφική συμπεριφορά.

Παρόλο που η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της δράσης της OPN3 στον εγκέφαλο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί αν η πρωτεΐνη αυτή επιτελεί παρόμοια λειτουργία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η OPN3 λειτουργεί ως αισθητήρας φωτός στον εγκέφαλο των ποντικιών, δεδομένου ότι η ανίχνευση φωτός θεωρείται συνήθως λειτουργία των ματιών.

«Η κατανόηση της λειτουργίας της OPN3 και των μηχανισμών της στον εγκέφαλο είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε καλύτερα τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς, κάτι που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», δήλωσε η Oancea.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα