Το σκόρδο σε σκόνη διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το φρέσκο σκόρδο μια αγαπημένη υπερτροφή.
Η κατανάλωση σκόρδου είναι ευεργετική για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή παγίδα που θα πρέπει να έχετε κατά νου για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από αυτό το αγαπημένο μπαχαρικό.
Τι το ιδιαίτερο έχει το σκόρδο σε μορφή σκόνης; Το σκόρδο σε σκόνη διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το φρέσκο σκόρδο μια αγαπημένη υπερτροφή. Και αυτό περιλαμβάνει κάτι που ονομάζεται αλλισίνη.
Η αλλισίνη είναι η ένωση που δίνει στο σκόρδο την χαρακτηριστική του γεύση και μυρωδιά. Ωστόσο, δεν δίνει απλώς γεύση στο σκόρδο. Μπορεί επίσης να δίνει την ικανότητα να βοηθά στην καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τρώτε τρόφιμα που παρασκευάζονται με ωμό σκόρδο, η αλλισίνη έρχεται μαζί τους. Κάτι που ισχύει και για τη σκόνη σκόρδου.
Πώς η σκόνη σκόρδου επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Όπως σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental and Therapeutic Medicine, η αλλισίνη φαίνεται να δυσκολεύει την ορμόνη του σώματος που αυξάνει την αρτηριακή πίεση να κάνει τη δουλειά της. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που προσθέτουν αλισίνη στη διατροφή τους μπορεί να δουν έως και οκτώ μονάδες πτώση στη συστολική αρτηριακή τους πίεση και πέντε μονάδες πτώση στη διαστολική τους πίεση.
Ο καρδιολόγος Ashish Sarraju, M.D. εξήγησε ότι αν και το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να συστήσει συμπληρώματα σκόρδου. Πιστεύει ότι το σκόρδο εξακολουθεί να είναι μια καλή επιλογή συστατικού, ιδίως όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, καθώς θεωρεί ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται κατά 70% με τον τρόπο ζωής και μόνο κατά 30% με τα φάρμακα.
Ενώ η σκόνη σκόρδου φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρετε αλλισίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σκόνη διασπάται γρήγορα μόλις φτάσει στο στομάχι σας. Ως εκ τούτου, η σκόνη σκόρδου μπορεί να μην προλάβει να απορροφηθεί πριν αποικοδομηθεί.
Συμπληρώματα σκόρδου
Μια καλύτερη λύση θα μπορούσε να είναι να δοκιμάσετε δισκία σκόρδου που καλύπτονται από μια εντερική επίστρωση ή οποία μπορεί να αντέξει σε όξινες συνθήκες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα δισκία που ήταν καλυμμένα με εντερική επίστρωση δεν αποικοδομήθηκαν μετά από δύο ώρες σε όξινο διάλυμα.
Ωστόσο, τα δισκία και οι κάψουλες που περιείχαν αλλισίνη και δεν είχαν εντερικές επικαλύψεις αποσυντέθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα της αλλικίνης. Όταν όμως το συμπλήρωμα αλλικίνης ήταν σε προστατευτική επικάλυψη, διατηρούσε σχεδόν όλη την αλλικίνη του ωμού σκόρδου.
Ως εκ τούτου, αναζητήστε μια μάρκα συμπληρώματος σκόρδου που έχει δημιουργηθεί για να σας δώσει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, μη διασπώντας πολύ γρήγορα. Παρόλο που δεν θα είστε σε θέση να δοκιμάσετε τη σκόνη σκόρδου, θα είστε σε θέση να δείτε αν χρησιμεύει ως σύμμαχος προς το καρδιαγγειακό σύστημα.