«Φορτίζουν την μπαταρία» και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Εάν έχουμε ένα τεστ στο σχολείο ή ίσως μια συνέντευξη για δουλειά, εξετάσεις οδήγησης ή οποιοδήποτε άλλο είδος πρόκλησης που απαιτεί την καλύτερη δυνατή απόδοση, υπάρχει ένα φαγητό που πρέπει να καταναλώσουμε για να… «γεμίσουμε μπαταρία», και να βελτιώσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η έρευνα δείχνει, λοιπόν, ότι μια χούφτα βατόμουρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον ταχύτερο χρόνο αντίδρασης έως τη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας του εγκεφάλου.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition , ζητήθηκε από 61 υγιείς άνδρες και γυναίκες να πιουν ένα ρόφημα φτιαγμένο με 26g σκόνη άγριου μύρτιλου, που ισοδυναμεί με 178 γραμμάρια ολόκληρων μούρων. Η άλλη ομάδα ήπιε ένα αντίστοιχο εικονικό φάρμακο.
Για 12 εβδομάδες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τη σκόνη μούρων είχαν καλύτερη μνήμη, ακρίβεια δράσης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερη από αυτή της ομάδας εικονικού φαρμάκου και είχαν αυξημένη διαστολή μέσω ροής (FMD), η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
«Αυτό συνάδει με όσα γνωρίζουμε ήδη για τα οφέλη των τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυάνες στην υγεία». Μια ξεχωριστή εξαετής μελέτη σε 16.000 άτομα διαπίστωσε επίσης μια σχέση μεταξύ των βατόμουρων και της καθυστέρησης της νοητικής γήρανσης έως και 2,5 χρόνια.
Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικά φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φυτά και τους δίνουν το κόκκινο, μοβ, μπλε και ροζ χρώμα τους. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τις φράουλες, τα σμέουρα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα γλυκά κεράσια και το λάχανο.
Οι ανθοκυανίνες είναι βασικές για την ενίσχυση της ροής του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Αυτό συμβάλλει στους μηχανισμούς που υποστηρίζουν την υγιή γνωστική λειτουργία.
Συνδέονται επίσης με μια σειρά από οφέλη για την υγεία:
- Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
- Οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.
- Οι ανθοκυανίνες, μαζί με τη βιταμίνη Α και τις καροτίνες, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της οπτικής λειτουργίας.
Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τα κύτταρα μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα επιβλαβή μόρια παράγονται από το σώμα μας κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού και μπορούν επίσης να προέρχονται από πηγές όπως η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και η ακτινοβολία.