Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα παιδιά της Κίνας διδάσκουν τους ενήλικες πώς να χρησιμοποιούν λιγότερο αλάτι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα παιδιά της Κίνας διδάσκουν τους ενήλικες πώς να χρησιμοποιούν λιγότερο αλάτι
spot_img

Η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει 250.000 εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο, αναθέτοντας στα παιδιά να διδάσκουν στις οικογένειές τους υγιεινή διατροφή με την εφαρμογή AppSalt για smartphones, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Feng He, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει στο NutritionInsight για τα σχέδια μιας scale-up μελέτης που πρόκειται να αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Κίνα.

“Αυτή η μελέτη κλίμακας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία της Κίνας και το Κινεζικό Κέντρο Εκπαίδευσης Υγείας (CCHE)”, λέει. Η μελέτη πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023.

Η μελέτη αναμένεται να επηρεάσει και άλλα έθνη που επιδιώκουν να μειώσουν την εθνική πρόσληψη αλατιού. Οι εφαρμογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες στη διαδικασία ψηφιοποίησης, στις οποίες, όπως δηλώνει ο Feng, ο καταναλωτής και όχι ο κατασκευαστής προσθέτει το περισσότερο αλάτι στη διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόσληψη αλατιού στα ενήλικα μέλη της οικογένειας μειώθηκε κατά 8% (0,82 γραμμάρια την ημέρα), σε μια περίοδο 12 μηνών. Αυτό συνοδεύτηκε από «σημαντική πτώση» της συστολικής αρτηριακής πίεσης (1, 6 mmHg).

Τα παιδιά έμαθαν να βοηθούν τους γονείς τους να κάνουν υγιεινές επιλογές

Η δοκιμή διεξήχθη στις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές της Κίνας, όπου η πρόσληψη αλατιού είναι υψηλή τόσο στους ενήλικες όσο και στους παιδικούς πληθυσμούς. Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελούνταν από πάνω από 590 παιδιά ηλικίας 8-9 ετών και πάνω από 1.180 ενήλικα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων γονέων και παππούδων με μέση ηλικία τα 46.

Η εργασία των παιδιών ήταν να υπενθυμίζουν τακτικά στους γονείς και τους παππούδες τους να ολοκληρώσουν τις μαθησιακές εργασίες μαζί τους, χρησιμοποιώντας έναν οδηγό στην εφαρμογή βήμα προς βήμα. Το αλάτι μετρήθηκε στην αρχή της 12μηνης δοκιμής, με δύο 24ωρες συλλογές ούρων. Οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν αυτή τη διαδικασία επικοινωνώντας με τα παιδιά και τις οικογένειές τους μέσω εικονικών καναλιών ή διά ζώσης συναντήσεων.

Το πρόγραμμα που βασίζεται στην εφαρμογή, σχεδιάστηκε ως μια σειρά από ενδιαφέρουσες μίνι διαλέξεις, ακολουθούμενες από ένα κουίζ και διασκεδαστικές, πρακτικές εργασίες για να εφαρμοστούν αυτά που έχουν μάθει.

“Σύμφωνα με το επίπεδο πρόσληψης αλατιού που εμφανίζεται στην εφαρμογή, οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να δουν εάν έχουν σημειώσει πρόοδο, σε σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδο κατανάλωσης αλατιού. Ο τελικός στόχος ήταν να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού μακροπρόθεσμα.

“Με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται, η εφαρμογή θα δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης για να βοηθήσει τα άτομα να θέσουν στόχους μείωσης του αλατιού, για παράδειγμα, μειώνοντας το αλάτι που προστίθεται στο μαγείρεμα κατά 50%”, λέει ο He.

Οι ενήλικες ωφελήθηκαν περισσότερο από τα παιδιά

Πριν από τη λήψη της εκπαίδευσης, η βασική πρόσληψη αλατιού ήταν 5,5 γραμμάρια την ημέρα για τα παιδιά και 10 γραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες, διπλάσια από το συνιστώμενο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες μειώθηκε σημαντικά. Η πρόσληψη για τα παιδιά, ωστόσο, δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα.

Θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της πρόσληψης σε αποδεκτά επίπεδα. Ωστόσο, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει τη γενιά των παιδιών που τη χρησιμοποίησαν και πήραν τις πληροφορίες, να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις μελλοντικές οικογένειές τους.

Η μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης με την εκπαίδευση του κοινού

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα «πιο οικονομικά αποδοτικά μέτρα δημόσιας υγείας» επειδή μειώνει την αρτηριακή πίεση, την κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Περίπου το 80% των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, λένε οι ερευνητές, με την Κίνα να είναι το μεγαλύτερο αναπτυσσόμενο έθνος παγκοσμίως.

Η πρόσληψη αλατιού στην Κίνα είναι αρκετά υψηλή, αλλά περίπου το 80% αυτού του αλατιού προστίθεται από τον καταναλωτή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Το 2019, η Κίνα είχε περίπου 2,2 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο και 1,9 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις, με τον αριθμό αυτό να συνεχίζει να αυξάνεται λόγω «επιδημιολογικών και οικονομικών μεταβάσεων».

Τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης υπάρξει μια ταχεία αύξηση στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, εστιατορίων, γρήγορου φαγητού και γευμάτων (η παράδοση τροφίμων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής), ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Λέει ότι μερικές από τις σημαντικότερες πηγές αλατιού στην τοπική διατροφή είναι “σάλτσα σόγιας, πάστα φασολιών, τουρσιά, λουκάνικα, πατατάκια και αλατισμένα αυγά”.

Οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τα επιβαρυμένα σχολικά συστήματα

Αναφέρει ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε αρχικά χωρίς τη χρήση εφαρμογών, ωστόσο η χρήση εφαρμογών έχει διευκολύνει τη διαδικασία.

“Πράγματι, αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται σε μια εφαρμογή ακολούθησε πραγματικά μια προηγούμενη μελέτη στη βόρεια Κίνα, όπου εκπαιδεύσαμε τα παιδιά του δημοτικού σχολείου σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης υπερβολικά πολύ αλατιού και πώς μπορούμε να το μειώσουμε”, λέει.

“Η εκπαίδευση για τη μείωση του αλατιού παραδόθηκε στα παιδιά κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων μαθημάτων αγωγής υγείας των σχολείων. Η εργασία των παιδιών ήταν να μεταδώσουν αυτά που έχουν μάθει στα σχολεία στις οικογένειές τους και να πείσουν τους ανθρώπους που μαγείρευαν στο σπίτι να μειώσουν την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται.”

Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω από εφαρμογές που υποστηρίζουν τη μάθηση στο σπίτι και εμπλέκουν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας στην εκπαίδευση των παιδιών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα