Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσίλι, μέντα και κραμβέλαιο βοηθούν στην καταπολέμηση της διαταραχής όσφρησης

ΑρχικήΝέαΤσίλι, μέντα και κραμβέλαιο βοηθούν στην καταπολέμηση της διαταραχής όσφρησης
spot_img

Νέες ενδείξεις ότι υπάρχουν κοινωνικές και σωματικές συνέπειες για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές όσφρησης, για παράδειγμα μετά τον Covid-19 σύμφωνα με μελέτη, η οποία όμως εντοπίζει και λύσεις.

Η όσφρηση παίζει βασικό ρόλο στην ικανότητά μας να απολαμβάνουμε το φαγητό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μια χαμένη, εξασθενημένη ή παραμορφωμένη αυτή την αίσθηση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία όσο και την ποιότητα ζωής τους, λέει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή η παραμόρφωσή της επηρεάζει περισσότερο από τις μαγειρικές και διατροφικές σας συνήθειες, λέει ο Alexander Wieck Fjældstad, αναπληρωτής καθηγητής, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Foods».

«Η μειωμένη απόλαυση κατά το φαγητό και οι κοινωνικές συνέπειές της είναι πολύ σημαντικές για τους ασθενείς και συχνά έχουν σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής τους», λέει σύμφωνα με το Eurekalert ο Alexander Wieck Fjældstad.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το 39% των ασθενών με σοβαρές διαταραχές της αίσθησης αυτίς έχουν σημαντικά αυξημένη συχνότητα απώλειας βάρους, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους.

Η διαταραχή μειώνει την επιθυμία για μαγείρεμα

Συνολικά 692 άτομα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το μαγείρεμα, τη μυρωδιά, τις αλλαγές βάρους και την αισθητηριακή επίγνωση για τη μελέτη. 271 είχαν χάσει ή είχαν μειωμένη αίσθηση (οσφρητική δυσλειτουργία), 251 είχαν παραμορφωμένη αίσθηση (παροσμία) και 166 ήταν μέρος μιας ομάδας ελέγχου.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με παραμορφωμένη αίσθηση της όσφρησης, διαφέρουν από την ομάδα ελέγχου τόσο όσον αφορά τις προτιμήσεις των τροφίμων όσο και την ικανότητα και την επιθυμία να μαγειρεύουν.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ασθενείς εξέφρασαν την άποψη πως δεν βρίσκουν το μαγείρεμα να είναι τόσο ευχάριστη δραστηριότητα όσο προηγουμένως, ενδιαφέρονται λιγότερο να μαγειρεύουν για τους άλλους και έχουν χάσει την επιθυμία να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η απώλεια ή η στρέβλωση της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να έχει συνέπειες που κυμαίνονται από την κοινωνική ανασφάλεια και τον αυξημένο κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων έως τον αυξημένο κίνδυνο οικιακών ατυχημάτων.

Πώς να ανακαλύψετε ξανά μια αίσθηση απόλαυσης

Ευτυχώς, η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εξηγεί πώς τα τρόφιμα με διαφορετικές βασικές γεύσεις, υφές και αίσθηση στο στόμα μπορούν να αυξήσουν την απόλαυση ενός ασθενούς. Όταν μια μυρωδιά τροφής που απελευθερώνεται στην στοματική κοιλότητα δεν αναχαιτίζεται από τους υποδοχείς οσμής στη μύτη, είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί εστιάζοντας σε άλλες αισθητηριακές εισόδους. Με άλλα λόγια, οι άλλες αισθήσεις μπορούν να ενισχύσουν την εμπειρία του φαγητού, έτσι ώστε ο ασθενής να αποκτήσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα τρόφιμα, μια καλύτερη πολυαισθητηριακή εμπειρία τροφής και μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Ο Alexander Wieck Fjældstad, αναφέρει τα αποξηραμένα φρούτα, το τσίλι, τη μενθόλη και το κραμβέλαιο ως καλές επιλογές φαγητού για ασθενείς που έχουν παραμορφωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης. Τρώγοντας τα συγκεκριμένα τρόφιμα, η αίσθηση στο στόμα βοηθά στην παροχή αισθητηριακών ερεθισμάτων όταν η αίσθηση της όσφρησης αποτύχει.

Οι ασθενείς με παραμορφωμένη αίσθηση όσφρησης ειδικότερα θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ, τα μανιτάρια, το βούτυρο, το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι και το φρυγανισμένο ψωμί, καθώς αυτά τα τρόφιμα παρέχουν γενικά σημαντικά λιγότερη ευχαρίστηση. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης παραμορφωμένης ανίχνευσης οσμής και στο γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα διεγείρουν έντονα τις άλλες χημικές αισθήσεις, γεγονός που γίνεται δυσάρεστο όταν δεν υπάρχει άρωμα.

Ένα κοινό πρόβλημα

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η αίσθηση της όσφρησης μέχρι να την χάσουν.

Στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο τη σημασία της όσφρησης. Περίπου το 65% των περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ασθενών με Covid-19 παγκοσμίως έχουν βιώσει την απώλεια της αίσθησης της όσφρησης. Για περισσότερους από τους μισούς από αυτούς τους ασθενείς, η απώλεια ή η παραμόρφωση μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη.

15% του πληθυσμού έχει μειωμένη αίσθηση οσμής. Το πρόβλημα αυξάνεται με την ηλικία και συχνά σχετίζεται με πολλές γνωστές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και αρκετές νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο