Διαφορές σε συστατικά, τρόπο παρασκευής ακόμα και στο σερβίρισμα.
Παγωτό και Gelato. Έχετε σίγουρα ακούσει τους δυο ορισμούς ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούν αν πραγματικά υπάρχουν διάφορες μεταξύ των δύο γλυκισμάτων. Ουσιαστικά το Gelato είναι η ιταλική λέξη για το παγωτό, που όμως διαθέτει κάποιες διάφορες και ως προς τα υλικά αλλά και ως προς το σερβίρισμα.
Ίσως η βασικότερη διαφορά των δυο είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατά βάση το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κρόκους αβγών. Το gelato από την άλλη παρασκευάζεται από πολύ λιγότερη κρέμα γάλακτος και πολύ σπάνια από κρόκους αυγού (εξαιρείται το parfait). Αυτό κατ’ επέκταση έχει ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερο λίπος
Σύμφωνα με τους κανόνες του FDA, το παγωτό δεν μπορεί να περιέχει λιγότερο από 10% λίπος γάλακτος (αν και μπορεί να φτάσει έως και 25%), ενώ το gelato παραμένει σταθερά στο εύρος μεταξυ 4% και 9%.
Η μέθοδος παρασκευής διαφέρει επίσης, έχοντας ως αποτέλεσμα διαφορετική πυκνότητα μεταξύ παγωτού και gelato. Το παγωτό αναδεύεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μπαίνει περισσότερος αέρας στο μείγμα, το οποίο λόγω του περισσότερου λίπους που διαθέτει, απορροφά περισσότερο αέρα. Το gelato, από την άλλη, αναδεύεται με πιο αργό ρυθμό και απορροφά πολύ λιγότερο αέρα, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ πιο πυκνό επιδόρπιο.
Η διαφορετική πυκνότητα σε συνδυασμό με τη διαφορετική θερμοκρασία αποθήκευσης, προϋποθέτει και διαφορετικό σερβίρισμα. Το παγωτό συνήθως παρασκευάζεται και φυλάσσεται σε βαθειά κατάψυξη θερμοκρασίας -18°C. Το gelato είθισται να προορίζεται από την παραγωγή στην κατανάλωση και να φυλάσσεται σε θερμοκρασία βιτρίνας που κυμαίνεται συνήθως από -5,5 έως -12 °C. Έτσι το παγωτό σερβίρεται κυρίως με scoop σε ομοιόμορφες μπάλες ενώ το gelato με σπάτουλα.
https://www.mentalfloss.com/article/586653/what-is-difference-between-ice-cream-and-gelato