Νέα μελέτη διαπίστωσε πως οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να παίρνουν αντικαταθλιπτικά εάν οι γονείς τους και τα πεθερικά τους είναι υγιείς και ζουν κοντά τους.
Οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να παίρνουν αντικαταθλιπτικά εάν οι γονείς τους ή τα πεθερικά τους είναι υγιείς και ζουν κοντά, διαπιστώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Population Studies
Στην άλλη όψη του νομίσματος, διαπιστώθηκε πως η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν υψηλότερη σε μητέρες των οποίων οι γονείς και οι πεθεροί ήταν ηλικιωμένοι, με κακή υγεία και ζούσαν μακριά – πιθανώς λόγω του πρόσθετου άγχους από την ανάγκη να φροντίσουν και να υποστηρίξουν και τους ηλικιωμένους αντί εκείνοι να τις βοηθήσουν στις υποχρεώσεις της οικογένειας και των παιδιών. Η διαχρονική μελέτη παρακολούθησε 488.000 μητέρες στη Φινλανδία για 14 χρόνια (2000-2014). Η επίδραση φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τις γυναίκες που χώρισαν από τους συντρόφους τους κατά την περίοδο της μελέτης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό παρατηρήθηκε στη Φινλανδία όπου όπως και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, οι μητέρες έχουν καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και οικονομικά προσιτή φροντίδα και εκπαίδευση για την πρώιμη παιδική ηλικία. Επίσης παρέχεται στέγαση χαμηλού κόστους με φροντίδα για ηλικιωμένους. Ωστόσο, παρά τις γενναιόδωρες πολιτικές, υπήρχε ακόμα μια σχέση μεταξύ της εγγύτητας, της ηλικίας και της υγείας των παππούδων και της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις μητέρες. Μένει να δούμε αν ο δεσμός είναι ισχυρότερος σε λιγότερο ισότιμες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν οι ερευνητές.
«Οι γονείς των μικρών παιδιών, ειδικά στις μονογονεϊκές οικογένειες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις δυσμενείς επιπτώσεις του χωρισμού στην ψυχική υγεία” δήλωσε η Niina Metsä-Simola, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια δημογραφικών στοιχείων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί, στη μελέτη μας, η υποστήριξη των παππούδων ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική υγεία των μητέρων που χωρίζουν.
Σύμφωνα με την Metsä-Simola, το γεγονός ότι αυτά τα ευρήματα τεκμηριώθηκαν στη Φινλανδία – μια χώρα με μακρά ιστορία πολιτικών υπέρ της ισότητας – είναι πολύ σημαντικό.
«Η μελέτη μας προτείνει ότι οι ανταλλαγές υποστήριξης μεταξύ των γενεών έχουν σημασία για την ψυχική υγεία των μητέρων, ακόμη και στο πλαίσιο ενός σκανδιναβικού κράτους πρόνοιας όπου όλοι οι γονείς – συμπεριλαμβανομένων των μονογονέων – επωφελούνται από τη γενναιόδωρη θεσμική υποστήριξη», λέει η Metsä-Simola. «Ακόμη και στο πλαίσιο υπέρ της ισότητας της Φινλανδίας, η πιθανή διαθεσιμότητα υποστήριξης παππού και γιαγιάς έχει σημασία για την ψυχική υγεία της μητέρας, ειδικά μεταξύ της ευάλωτης πληθυσμιακής υποομάδας των μητέρων που χωρίζουν».