Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκυμοσύνη: Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕγκυμοσύνη: Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας
spot_img

Η παρακολούθηση της μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης  προεκλαμψίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Journal of the American Heart. Association, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, μειώνει  τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ενήλικες σύμφωνα με το eurekalert.org.

Η προεκλαμψία, μια κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση και ηπατική ή νεφρική βλάβη, είναι μια κύρια αιτία επιπλοκών και θανάτου για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί της. Η προεκλαμψία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, κατά περισσότερο από δύο φορές στη μετέπειτα ζωή. Οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (γεννήσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης) ή μωρών χαμηλού βάρους και τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές ερεύνησαν την πιθανή συσχέτιση μιας μεσογειακής διατροφής μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας φυλετικών και εθνοτικών διαφορετικών γυναικών που έχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας.

«Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και η προεκλαμψία συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε ο Anum S. Minhas, MD, MHS, επικεφαλής καρδιολόγος και συνεργάτης καρδιο-μαιευτικής και προχωρημένης απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Δεδομένων αυτών των κινδύνων για την υγεία τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά τους, είναι σημαντικό να εντοπιστούν τροποποιήσιμοι παράγοντες για την πρόληψη της ανάπτυξης προεκλαμψίας, ειδικά μεταξύ των μαύρων γυναικών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτής της σοβαρής επιπλοκής της εγκυμοσύνης».

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 8.500 γυναίκες που εγγράφηκαν μεταξύ 1998 και 2016 στη κοόρτη γεννήσεων της Βοστώνης. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 25 έτη και προσλήφθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, το οποίο εξυπηρετεί έναν κυρίως αστικό, χαμηλού εισοδήματος, υποεκπροσωπούμενο φυλετικό και εθνικό πληθυσμό. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία μεσογειακής διατροφής με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού, οι οποίες διεξήχθησαν εντός τριών ημερών από τον τοκετό.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Το 10% των συμμετεχόντων στη μελέτη εμφάνισε προεκλαμψία.
  • Οι γυναίκες που είχαν οποιαδήποτε μορφή διαβήτη  πριν από την εγκυμοσύνη και παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς αυτές τις καταστάσεις.
  • Ο κίνδυνος προεκλαμψίας ήταν περισσότερο από 20% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

“Μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι γυναίκες που έτρωγαν συχνότερα τρόφιμα με μεσογειακό τρόπο διατροφής είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία”είπε ο Minhas. «Αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί υπάρχουν πολύ λίγες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που έχουν αποφέρει ουσιαστικά οφέλη και οι ιατρικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προσεγγίζονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί».

Ο Minhas πρόσθεσε, «Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας θρεπτικής διατροφής και τακτικής άσκησης, σε όλα τα στάδια της ζωής. Η τακτική κατανάλωση υγιεινών τροφών, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υγεία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη μελλοντική καρδιαγγειακή τους υγεία και επίσης επηρεάζει την υγεία του μωρού τους».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο