Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουζινομάχαιρα: Οι στρογγυλεμένες άκρες θα μειώσουν τα ενδοοικογενειακά εγκλήματα;

ΑρχικήΝέαΚουζινομάχαιρα: Οι στρογγυλεμένες άκρες θα μειώσουν τα ενδοοικογενειακά εγκλήματα;
spot_img

Οι στρογγυλεμένες λεπίδες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εγκλημάτων με μαχαίρια.

Η αντικατάσταση των μαχαιριών κουζίνας με στρογγυλεμένες λεπίδες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εγκλημάτων με μαχαίρια και στην πρόληψη σοβαρών τραυματισμών στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο De Montfort του Leicester.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη Leisa Nichols-Drew, ανώτερη λέκτορα Ιατροδικαστικής Επιστήμης, επικεντρώθηκε στη δοκιμή διαφόρων τύπων μαχαιριών για να διαπιστωθεί η ζημιά που προκαλούν σε διαφορετικά είδη υφασμάτων. Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν πέντε μαχαίρια με διαφορετικούς τύπους αιχμών λεπίδας.

Μέσα από 300 δοκιμές μαχαιριάς σε τέσσερα είδη ρούχων – ένα t-shirt, ένα τζιν παντελόνι, ένα μακρυμάνικο πουλόβερ και μια φούστα από ψεύτικο δέρμα – η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι διαφορετικοί σχεδιασμοί λεπίδας είχαν σημαντική επίδραση στο μέγεθος και το σχήμα της ζημιάς που προκαλείται.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, εκτός από τη λεπίδα με στρογγυλεμένη άκρη, όλα τα υπόλοιπα μαχαίρια προκαλούσαν κάποια μορφή ζημιάς στα υφάσματα. Η στρογγυλεμένη λεπίδα, ωστόσο, δεν κατάφερε να τρυπήσει κανένα από τα τέσσερα υλικά, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η χρήση μαχαιριών με στρογγυλεμένη μύτη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στο σπίτι και να περιορίσει τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν τα κουζινομάχαιρα ως όπλα.

Η Leisa Nichols-Drew επισήμανε ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως υπάρχει περιθώριο για μείωση της εγκληματικότητας με τη χρήση πιο ασφαλών μαχαιριών. Τα παραδοσιακά μαχαίρια με αιχμηρή μύτη, αν και απαραίτητα για πολλές κουζινικές εργασίες, αποτελούν παράλληλα κίνδυνο όταν χρησιμοποιούνται εκτός πλαισίου ή σε καταστάσεις οικογενειακής έντασης. Με τη στρογγυλεμένη λεπίδα, η πιθανότητα σοβαρών τραυματισμών μειώνεται αισθητά, γεγονός που καθιστά αυτή τη μορφή μαχαιριού μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Η ανάγκη για μια τέτοια αλλαγή είναι προφανής όταν εξετάζει κανείς τα στατιστικά δεδομένα: Tο 2018/19, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέστησαν επιθέσεις με αιχμηρά αντικείμενα, μια αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 41% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2014/15. Αυτή η αυξητική τάση δείχνει πόσο κρίσιμο είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Τα εγκλήματα με μαχαίρια δεν περιορίζονται μόνο στους δημόσιους χώρους. Στην πραγματικότητα, συχνά εκδηλώνονται στο σπίτι, εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, σε στιγμές έντασης ή διαπληκτισμών.

Μια βρετανική μελέτη ανέδειξε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά χρήσης μαχαιριών κουζίνας σε ανθρωποκτονίες, ιδιαίτερα από άτομα με ψυχικές διαταραχές. Στη Σκωτία, όλοι οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία υποβάλλονται σε ψυχιατρική εξέταση.

Σε μια περιοχή της Σκωτίας, από το 2006 έως το 2011, αναλύθηκαν συστηματικά οι ψυχιατρικές αξιολογήσεις των ανθρωποκτονιών για να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά των περιστατικών. Μια από τις υποθέσεις που τέθηκαν ήταν ότι τα μαχαίρια κουζίνας θα ήταν τα πιο συνηθισμένα αιχμηρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε οικιακές ανθρωποκτονίες, όπου τα θύματα είναι γνωστά στον δράστη και οι πράξεις αυτές δεν σχεδιάζονται εκ των προτέρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν ότι μαχαίρια κουζίνας χρησιμοποιήθηκαν στο 94% των ανθρωποκτονιών με αιχμηρά αντικείμενα, με 32 από τις 55 ανθρωποκτονίες να αφορούν αυτά τα εργαλεία.

Τέλος, τα ευρήματα της έρευνας θα έχουν σημαντική εφαρμογή και στους κλάδους της κατασκευής και εμπορίας μαχαιριών, καθώς οι εταιρείεςς και οι έμποροι λιανικής θα μπορούσαν να στραφούν στην παραγωγή και πώληση μαχαιριών με στρογγυλεμένη μύτη ως μια πιο ασφαλή και καινοτόμα επιλογή για τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο