Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με ανωμαλίες κατά τη γέννηση, διαπιστώνουν οι ερευνητές του UNM.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού ανακάλυψαν ότι ακόμη και η χαμηλή έως μέτρια χρήση αλκοόλ από έγκυες ασθενείς μπορεί να συμβάλει σε ανεπαίσθητες αλλαγές στην προγεννητική ανάπτυξη των μωρών τους, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης διάρκειας κύησης.
Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol Clinical & Experimental Research, μια ομάδα με επικεφαλής την Ludmila Bakhireva, MD, PhD, MPH, καθηγήτρια και βοηθό κοσμήτορα για την κλινική και μεταφραστική έρευνα στο UNM College of Pharmacy, ανέφερε επίσης ορισμένες διαφορές που σχετίζονται με το φύλο, στις επιπτώσεις του ποτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο αναπτυσσόμενο μωρό.
«Σε διερευνητικές αναλύσεις, η επίδραση στην ηλικία κύησης ήταν πιο έντονη στα αγόρια και για τη διάρκεια της γέννησης ήταν στην πραγματικότητα ισχυρότερη στις γυναίκες», είπε η Bakhireva. Προειδοποίησε ότι αυτές οι επιδράσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω της περιορισμένης στατιστικής ισχύος της μελέτης για τη διεξαγωγή αναλύσεων ειδικών για το φύλο και των προκλήσεων της λογιστικής για άλλους παράγοντες που συμβάλλουν.
Η δημοσίευση ανέφερε τρεις προοπτικές μελέτες που διεξήχθησαν στο UNM κατά τη διάρκεια 10 ετών που ακολούθησαν 281 συμμετέχουσες, οι περισσότεροι από τους οποίους επιλέχθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν, μαζί με τα παιδιά τους, για αρκετό καιρό μετά.
Υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με τις προγεννητικές επιπτώσεις της βαριάς χρήσης αλκοόλ, που συνήθως ορίζεται ως 14 ποτά την εβδομάδα, ή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, που ορίζεται ως τέσσερα ή περισσότερα ποτά ανά περίσταση, είπε η Μπακίρεβα.
«Γνωρίζουμε αρκετά από αυτές τις προηγούμενες μελέτες χρήσης βαριάς αλκοόλης σχετικά με την επίδραση στα προγεννητικά αποτελέσματα, ειδικά στον πρόωρο τοκετό και στον περιορισμό της ανάπτυξης, καθώς και στα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα, αλλά εστιάσαμε συγκεκριμένα σε πιο μέτρια έκθεση στο αλκοόλ επειδή είναι πολύ πιο διαδεδομένη». είπε.
Η πρώιμη εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος για το σχηματισμό οργάνων στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα ευάλωτο “παράθυρο” για την έκθεση στο αλκοόλ, είπε η Μπακίρεβα.
«Σχεδόν όλοι πίνουν πριν καταλάβουν ότι είναι έγκυες και η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ πριν από την εγκυμοσύνη είναι προγνωστική για την κατανάλωση αλκοόλ αργότερα», είπε. «Αυτή είναι μια μοναδική πτυχή της μελέτης. Εξετάσαμε προσεκτικά τα μοτίβα του ποτού γύρω από τη σύλληψη και την πρώιμη εγκυμοσύνη».
Οι περισσότεροι από τις συμμετέχουσες μείωσαν σημαντικά το ποτό τους ή σταμάτησαν εντελώς μόλις έμαθαν ότι ήταν έγκυες, είπε η Μπακίρεβα. Ωστόσο, ακόμη και με μειωμένο αλκοόλ, παρατηρήθηκαν κάποια ελλείμματα τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά βρέφη.
Τονίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες που συνδυάζουν δείγματα σε ολόκληρη τη χώρα για να αναπαραχθούν τα ευρήματα και να εξεταστούν περαιτέρω οι επιδράσεις που σχετίζονται με το φύλο.
Το έγγραφο υπογραμμίζει τα μηνύματα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού – ότι καμία ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασφαλής, είπε.
«Νομίζω ότι αυτή η μελέτη, καθώς και προηγούμενες προκλινικές μελέτες, δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ο βαθμός των αρνητικών επιπτώσεων μπορεί να ποικίλλει και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η χρήση αλκοόλ χωρίς το στίγμα που συχνά συνδέεται με αυτό, αλλά συνολικά, εάν προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε την αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μεγιστοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την ανάπτυξη για τα παιδιά. ”
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Αλκοόλ Κλινική και Πειραματική Έρευνα