Λόγω κατασκευής λάδια και μυρωδιές μπορεί να παραμείνουν στην κουτάλα, παρά το πλύσιμο με ήπιο σαπούνι και νερό
Οι ξύλινες κουτάλες αποτελούν βασικό εργαλεία της κουζίνας μας αφού αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι κατασκευασμένες από φυσικό υλικό και δεν αντιδρούν με όξινα τρόφιμα, σε αντίθεση με υλικά όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο. Επιπλέον, δεν θα γρατζουνίσουν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες μας.
Έχουν όμως κι ένα μειονέκτημα: Επειδή απορροφούν όλα τα είδη λίπους και οσμών δεν είναι εύκολο να καθαριστούν χωρίς να μείνουν πάνω υπολείμματα από φαγητά ή εμφανείς λεκέδες, ενώ λάδια και μυρωδιές μπορεί να παραμείνουν στην κουτάλα, παρά το πλύσιμο με ήπιο σαπούνι και νερό.
Για απλό καθάρισμα χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό
Πλύνετε τα ξύλινα κουτάλια με σαπούνι και ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαπούνι και ένα μαλακό σφουγγάρι έτσι ώστε να προστατέψετε το ξύλο. Τρίψτε καλά εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ρωγμές, οι οποίες μπορεί να γίνουν εστία βακτηρίων. Έπειτα, ξεπλύνετε με καθαρό νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού.
Απολύμανση σε βραστό νερό
Αν θέλετε να κάνετε πιο βαθιά απολύμανση, χρησιμοποιήστε νερό που βράζει. Βουτήξτε μέσα τις κουτάλες. Αφήστε τις για αρκετή ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Για έξτρα απολύμανση, μπορείτε να ρίξετε στο παραπάνω μείγμα και λίγη μαγειρική σόδα ή ξύδι.
Προσοχή στο στέγνωμα
Για να στεγνώσετε τα ξύλινα κουτάλια χρησιμοποιήστε μια καθαρή και απαλή πετσέτα κουζίνας. Έπειτα αφήστε τα να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο και πριν τα αποθηκεύσετε βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ποτέ στο πλυντήριο πιάτων:
Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν να μην βάζουμε τις ξύλινες κουτάλες στο πλυντήριο πιάτων. Όλα τα ξύλινα μαγειρικά σκεύη, είτε είναι κουτάλια είτε επιφάνειες κοπής, πρέπει να πλένονται στο χέρι και με προσοχή. Το πλύσιμο των ξύλινων κουτάλων στο πλυντήριο πιάτων μπορεί όχι μόνο να βλάψει το ξύλο μειώνοντας τη διάρκειας ζωής του, αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη βακτηρίων και κατ’ επέκταση την εμφάνιση μούχλας.