Και δεν εννοούμε ζεστό Nescafe ή ελληνικό καφέ!
Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο μπορεί να φτιάξει καφέ και χωρίς καφετιέρα, που είναι η πιο δημοφιλής μηχανή παρασκευής καφέ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη New York Post, το ερώτημα αναζήτησης «Πώς να φτιάχνω καφέ χωρίς μηχανή», έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 251.000 φορές στο TikTok σε αντίστοιχα βίντεο από τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου.
Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, προτείνοντας 4 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε καφέ στο σπίτι χωρίς να χρησιμοποιήσετε καφετιέρα. Σημείωση: Δεν περιλαμβάνεται ο ζεστός Nescafe ή ο ελληνικός!
Εσπρεσιέρα Moka
Οι εσπρεσιέρες Moka είναι βραστήρες εστιών που έχουν σχεδιαστεί για την παρασκευή καφέ. Η πρώτη Moka Express κυκλοφόρησε το 1933 από τον Ιταλό μηχανικό Alfonso Bialetti. Οι εμβληματικές οκταγωνικές μεταλλικές εσπρεσιέρες απαιτούν μόνο αλεσμένους κόκκους καφέ, νερό, ένα μάτι κουζίνας και ρύθμιση πίεσης για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ.
Γαλλική πρέσα
Η γαλλική πρέσα είναι μια μη ηλεκτρική μέθοδος παρασκευής καφέ. Κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα από τους Γάλλους εφευρέτες Mayer και Delforge και πλέον χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Είναι, επίσης, αρκετά οικονομική.
Οι γαλλικές πρέσες είναι κυλινδρικές καφετιέρες φτιαγμένες με ένα γυάλινο περίβλημα, με έμβολα λεπτού πλέγματος που σπρώχνουν προς τα κάτω τα υπολείμματα καφέ και τα φιλτράρουν. Αρκεί να ρίξετε βραστό νερό και γαλλικό καφέ και έπειτα να πιέσετε με το έμβολο προς τα κάτω.
Μέθοδος pour-over
Η μέθοδος καφέ pour-over εφευρέθηκε από τη Γερμανίδα επιχειρηματία Melitta Bentz το 1908, σύμφωνα με την Coffee Beans Delivered, μια αυστραλιανή υπηρεσία παράδοσης κόκκων καφέ. Για τη μέθοδο απλά χρειάζεστε γαλλικό ή κάποιον αλεσμένο καφέ, μια γυάλινη καράφα και ένα χάρτινο φίλτρο. Πριν φτιάξετε τον καφέ, ξεπλύντε το φίλτρο και ρίξτε νερό για να φύγει η χάρτινη γεύση. Έπειτα προσθέστε τον καφέ σας και σταδιακά ρίξτε σιγά σιγά ζεστό νερό, ανάλογα με την ποσότητα καφέ που θέλετε να φτιάξετε.
Cold Brew
Η μέθοδος παρασκευής κρύου καφέ (cold brew) πιστεύεται ότι ξεκίνησε στο Κιότο της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του 1600, όταν οι Ολλανδοί έμποροι εισήγαγαν τα κρύα φλιτζάνια καφέ ως έναν αξιόπιστο τρόπο παρασκευής χωρίς επικίνδυνη φωτιά, σύμφωνα με το Timeline.com.
Αυτή η μέθοδος θέλει υπομονή. Ρίξτε τον καφέ σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με διπλάσια ποσότητα νερού και αφήστε τον να παρασκευαστεί για 24 ή 48 ώρες. Έπειτα, ρίξτε τον καφέ σε ένα γυάλινο δοχείο με μια χάρτινη σακούλα φίλτρου. Σερβίρετε με έξτρα νερό ή γάλα.