Η θερμιδική αξία και οι παγίδες.
Θεωρητικά μια σαλάτα είναι ίσως η πιο υγιεινή επιλογή γεύματος, πρακτικά όμως, ο τύπος του dressing μπορεί να προσθέσei μια εκπληκτική ποσότητα θερμίδων, στο κατά τα άλλα υγιεινό γεύμα σας. Τα dressing για σαλάτες μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: κρεμώδη και βινεγκρέτ. Οι κρεμώδεις σάλτσες όπως η Caesar’s sauce μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και να φτάνουν τις 200 θερμίδες οι δυο κουταλιές τις σούπας. Ενώ μια κλασική βινεγκρέτ, φτιαγμένη με λάδι και ξύδι (ή μπαλσάμικο ή χυμό λεμονιού), μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση καθώς μια μερίδα δύο κουταλιών της σούπας μπορεί να περιέχει μεταξύ 70-150 θερμίδες με πολύ λιγότερα λιπαρά.
Ορισμένα dressing παίζουν ρόλο στη βελτίωση της απορρόφησης λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K, επομένως ένα dressing σαλάτας χωρίς λιπαρά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Ένα dressing φτιαγμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όχι μόνο σας βοηθά να απορροφήσετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά προσφέρει και λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Οι κρεμώδεις σάλτσες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Λιγότερο από 8 g κορεσμένων λιπαρών ανά 100 ml (λιγότερο από 1,6 g ανά μερίδα 20 ml) είναι μια καλή επιλογή.
Εκτός από τα λιπαρά, ένα ακόμη ζήτημα με τα dressing, ειναι πως συχνά όπου λείπει το λίπος, υπερτερεί σε ζάχαρη, ως ενισχυτικό της γεύσης. Αρκετές φορές, dressing σαλάτας με βάση φρούτα, όπως μια βινεγκρέτ φράουλας, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως και το dressing μουστάρδας και μελιού. Το πρόβλημα με τη ζάχαρη στα dressing είναι ότι συνήθως αναφέρεται στα συστατικά με άλλα περίπλοκα ονόματα, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η σακχαρόζη, η βύνη κριθαριού, η δεξτρόζη, η μαλτόζη και το σιρόπι ρυζιού. Με αυτόν τον τρόπο ένας μέσος καταναλωτής, καθίσταται αδύνατον να αντιληφθεί την ύπαρξη της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να περιορίσουμε την ποσότητα των ελεύθερων σακχάρων στη διατροφή μας στο μέγιστο 5% της ενέργειάς μας, που σημαίνει περίπου 26 γραμμάρια σε μια ημέρα 8700 kJ ή περίπου πέντε κουταλάκια του γλυκού. Λίγη ζάχαρη είναι μια χαρά, αλλά κρατήστε την στο ελάχιστο. Συνιστούμε να επιλέξετε dressings με 15g ή λιγότερη ζάχαρη ανά 100ml (3g ανά μερίδα 20ml).
Επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή το αλάτι που αποτελεί κοινό συστατικό όλων των dressing και η κατανάλωση του θα πρέπει να παρακολουθείται ιδιαίτερα από όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται έως και 6% για κάθε γραμμάριο πρόσληψης νατρίου. Έτσι, συνίσταται να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μερικοί τύποι dressing για σαλάτες πλούσιοι σε νάτριο είναι η Caesar’s σως, του Ροκ Φορ και η σως Κοκτέιλ.
Ακόμη, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε σε ένα συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένα dressing σαλάτας για επιπλέον γεύση, το γλουταμινικό μονονάτριο. Παρασκευάζεται από πηγές υδατανθράκων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα ζαχαρότευτλα. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε γλουταμινικό μονονάτριο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα. Άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η τακτική κατανάλωση γλουταμινικού μονονάτριου συνδέεται με την παχυσαρκία, την ηπατική βλάβη και τις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.