Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λεμόνια και λάϊμ: Γιατί κάποιοι λένε ότι δεν είναι vegan

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΛεμόνια και λάϊμ: Γιατί κάποιοι λένε ότι δεν είναι vegan
spot_img

Μπορεί να σοκάρει κάποιους το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα μπορεί να μην είναι φιλικά προς τη χορτοφαγία.

Το 2022, το βρετανικό σούπερ μάρκετ Tesco δέχτηκε πυρά αφού πρόσθεσε προειδοποιητικές ετικέτες στα λεμόνια, τα λάϊμ και τα πορτοκάλια του, οι οποίες ανέφεραν ότι δεν ήταν φιλικά προς τους χορτοφάγους.

Το περιστατικό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και καλύφθηκε ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης. Για ορισμένους ανθρώπους, ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκαν ότι τα φαινομενικά αθώα φρούτα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για έναν τρόπο ζωής χωρίς ζωϊκά προϊόντα, και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε σε κάποιο πανικό στην κοινότητα των vegan.

Υπάρχει όμως λογική εξήγηση. Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζουν τα λεμόνια και τα λάϊμ ως μη vegan είναι επειδή ορισμένα από αυτά είναι επικαλυμμένα με μη χορτοφαγικά προϊόντα, κυρίως κερί μέλισσας και βερνίκι.

Η διαδικασία παραγωγής

Στην περίπτωση της Tesco, για τα λεμόνια και τα λάϊμ χρησιμοποιήθηκε shellac. Αυτό το συστατικό είναι προϊόν εκμετάλλευσης ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι συμβατό με έναν vegan τρόπο ζωής.

Η διαδικασία παραγωγής κεριού ξεκινά μέσα στην κυψέλη, όπου οι “εργάτριες μέλισσες” το εκκρίνουν από αδένες στην κοιλιά τους. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν αυτό το κερί για να κατασκευάσουν κηρήθρες, οι οποίες χρησιμεύουν ως δομή για τις αποικίες τους. Στην κηρήθρα, οι μέλισσες αποθηκεύουν μέλι και γύρη, και λειτουργεί επίσης ως φυτώριο για τις προνύμφες τους.

Όταν οι μελισσοκόμοι συλλέγουν το μέλι, συχνά αφαιρούν τμήματα της κηρήθρας, τα οποία στη συνέχεια λιώνουν για την εξαγωγή κεριού μέλισσας. Δεδομένου ότι η παραγωγή κεριού μέλισσας συνεπάγεται την εκμετάλλευση των μελισσών και των φυσικών τους πόρων, δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές των vegan που αντιτίθενται στη χρήση ζωικών προϊόντων και στην εκμετάλλευση των ζώων για ανθρώπινους σκοπούς.

Η shellac προέρχεται από τις εκκρίσεις του θηλυκού ζωύφιου lac. Αυτά τα έντομα, ενδημικά στα δάση της Ταϊλάνδης και της Ινδίας, εκκρίνουν μια ρητίνη καθώς μετακινούνται στα κλαδιά των δέντρων, κυρίως για να σχηματίσουν σήραγγες και να κουκουλωθούν για προστασία. Αυτή η ρητίνη, γνωστή ως λακ, συλλέγεται με απόξεση από τα δέντρα όπου κατοικούν αυτά τα έντομα.

Η ρητίνη λιώνει, στραγγίζεται και αποξηραίνεται σε νιφάδες, οι οποίες στη συνέχεια διαλύονται σε αλκοόλη για να παραχθεί υγρή βερνίκι. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ζωύφια lac χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μιας λίβρας shellac. Εκτός από τα βερνίκια τροφίμων, η κεχριμπάρι χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και στα φινιρίσματα ξύλου. Δεδομένου ότι η παραγωγή της οστρακιάς περιλαμβάνει την εκμετάλλευση εντόμων, δεν θεωρείται vegan.

Ορισμένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν αυτές τις μη vegan επικαλύψεις μετά τη συγκομιδή, προκειμένου να συντηρήσουν τα φρούτα. Η επικάλυψη μπορεί να βοηθήσει να κλειδώσουν την υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παραμένουν πιο ζουμερά για περισσότερο χρόνο. Η γυαλιστερή επικάλυψη που δίνουν αυτές οι ουσίες στα φρούτα θεωρείται επίσης ότι τα κάνει να φαίνονται πιο αισθητικά ευχάριστα.

Αν είστε vegan και οπαδός των λεμονιών, και των λάϊμ, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν είναι σύνηθες αυτά τα φρούτα να διαθέτουν κερί μέλισσας και βερνίκι και είναι πολύ πιθανό να αποφύγετε να αγοράσετε αυτά που το κάνουν κατά τη διάρκεια των αγορών σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο