Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα για το φυτικό “κρέας”: Πόσοι άνθρωποι το καταναλώνουν και γιατί

ΑρχικήΝέαΈρευνα για το φυτικό "κρέας": Πόσοι άνθρωποι το καταναλώνουν και γιατί
spot_img

Βλέποντας το ενδιαφέρον και την κατανάλωση εναλλακτικών κρεάτων φυτικής προέλευσης να αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι καθόλου σπάνιο να πετύχουμε κάποια σχετική συζήτηση στο στενό μας περιβάλλον ή να τα δούμε στο μενού εστιατορίων και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Το ερώτημα, όμως, είναι τελικά, πόσοι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα και πόσο συχνά;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης επικρατούν όλο και περισσότερο. Σχεδόν δύο στους τρεις (65%) ανέφεραν ότι τον περασμένο χρόνο κατανάλωσαν «προϊόντα που προσπαθούν να μιμηθούν τη γεύση και την υφή της ζωικής πρωτεΐνης, αλλά παρασκευάζονται μόνο από φυτικά προϊόντα».

Το 20% εξ αυτών τα κατανάλωσε σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση, ενώ το 22% δήλωσε ότι έκανε καθημερινή κατανάλωση. Το 12% είπε ότι δεν είχε καταναλώσει τέτοια τρόφιμα τον περασμένο χρόνο, αλλά θα ήθελε να δοκιμάσει στο μέλλον.

Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει ή θα σκέφτονταν να δοκιμάσουν τέτοια τρόφιμα, τρεις στους τέσσερις (75%) είπαν ότι τα κατανάλωσαν ή θα τα κατανάλωναν στο σπίτι τους, ενώ λιγότεροι (40%) ότι θα το έκαναν σε ένα εστιατόριο.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα τα κατανάλωνε κάποιος είναι επειδή πρόκειται για υγιεινές τροφές (με ποσοστό 39%) και πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (34%), λόγω γεύσης (33%), η διαδικασία της παρασκευής τους είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον (23%) και περιέχουν πιο υγιεινά συστατικά (23%).

Πράγματι, στη σύγκριση μεταξύ ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης κέρδισαν υψηλότερη θέση από πλευράς υγιεινής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ η ζωική πρωτεΐνη κατατάχθηκε ψηλότερα από πλευράς γεύσης και τιμής.

Όσοι επιλέγουν τα φυτικής προέλευσης κρέατα, όπως προκύπτει από την έρευνα, αποσκοπούν περισσότερο στα ακόλουθα οφέλη: η λήψη πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας (43%), μια γερή καρδιά (41%) και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (40%).

Βέβαια, όπως φάνηκε κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δείγμα περισσότερων από χιλίων Αμερικανών με ενεργό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) ρόλο στην αγορά τροφίμων και στη λήψη αποφάσεων, οι καταναλωτές έχουν ακόμα μια συγκεχυμένη εικόνα ως προς την ονομασία των συγκεκριμένων τροφίμων.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα συνθετικά “veggie”, “κρέας” ή “σόγια” με όποιο άλλο συνθετικό χρειάζεται κάθε φορά για περιγράψουν τι ακριβώς περιέχει ή όχι και από τι είναι παρασκευασμένο ένα τρόφιμο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο