Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χάνονται βιταμίνες στα φρούτα και τα λαχανικά όταν τα κόβουμε;

ΑρχικήΟικιακάΧάνονται βιταμίνες στα φρούτα και τα λαχανικά όταν τα κόβουμε;
spot_img

cibum team

Ένας τρόπος για να κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πιο βολικά στην κατανάλωσή τους είναι να τα αγοράσετε προ-κομμένα και συσκευασμένα ή να τα κόψετε μόνοι σας αμέσως, αφού τα αγοράσετε, στο σπίτι.

Ωστόσο, το κόψιμο, ο τεμαχισμός ή το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών μειώνει κάποια από τη θρεπτική τους αξία.

Η πιο ευαίσθητη είναι η βιταμίνη C

Οι τρεις παράγοντες, που οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, είναι η θερμότητα, το οξυγόνο και το φως.

To εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών προστατεύεται από το οξυγόνο και το φως, αλλά εκτίθεται σε αυτό όταν κόβονται. Η θρεπτική ουσία που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα στα κομμένα φρούτα και λαχανικά είναι η βιταμίνη C, αν και κάποια βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε χάνονται επίσης.

Αυτές οι βιταμίνες είναι αντιοξειδωτικές, πράγμα που σημαίνει ότι αντιδρούν στο οξυγόνο. Οι φλούδες προστατεύουν φυσικά τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες στο εσωτερικό. Μόλις «σπάσετε» τα προστατευτικά καλύμματα, η σάρκα στο εσωτερικό εκτίθεται στον αέρα και το οξυγόνο μειώνει σε ένα ποσοστό αυτές τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες.

Η βιταμίνη C μεταφέρεται με νερό, γι ‘αυτό είναι ευκολότερο να διαρρεύσει στα υγρά που απελευθερώνονται μετά την κοπή ή στο νερό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεπλύνετε το κομμένο προϊόν. Οι βιταμίνες, που μεταφέρονται σε λίπος, όπως η βιταμίνη D, δεν φεύγουν τόσο εύκολα.

Τα περισσότερα άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ανόργανων συστατικών, των βιταμινών του συμπλέγματος Β και των φυτικών ινών, δεν χάνονται μετά το κόψιμο ή το ξεφλούδισμα του φλοιού από φρούτα και λαχανικά.

Το ιδανικό είναι, σε όσα φρούτα και λαχανικά είναι εφικτό, να τα τρώτε άθικτα, έτσι ώστε να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες, που περιέχει ο φλοιός. Οι πατάτες, τα καρότα και τα αγγούρια, για παράδειγμα, μπορούν απλά να ξεπλυθούν καλά και να χρησιμοποιηθούν ως έχουν.

Πώς να καταναλώσετε το προ-κομμένα φρούτα και λαχανικά

Ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Κοιτάξτε τις ημερομηνίες στη συσκευασία και αγοράστε τα πιο φρέσκα προϊόντα, ειδικά αν είναι προ-κομμένα. Θα πρέπει να αγοράζετε μόνο προ-κομμένα προϊόντα που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν επίσης την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τρώτε προ-κομμένα φρούτα σε δύο έως τρεις ημέρες και προ-κομμένα λαχανικά μέσα σε πέντε έως έξι ημέρες.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι επίσης μια επιλογή. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά έχουν συχνά περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα επειδή είναι κατεψυγμένα στη μέγιστη φρεσκάδα τους. Διαρκούν επίσης περισσότερο και είναι εύκολο στη χρήση.

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο