Για προτεραιότητα στο περιβάλλον και όχι στην επιβίωση της αλιείας κατηγορούν τον Επίτροπο αλιείας της ΕΕ, Virginijus Sinkevičius οι ευρωβουλευτές.
Έντονη κριτική άσκησαν οι πλειοψηφικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Επίτροπο αλιείας της ΕΕ, Virginijus Sinkevičius, με την κατηγορία ότι έδωσε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος εις βάρος της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην επιτροπή αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PECH) την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, ο Λιθουανός Επίτροπος, ο οποίος έχει επίσης τις αρμοδιότητες για το περιβάλλον, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο την κατάσταση των τελευταίων πρωτοβουλιών της Επιτροπής για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης του κλάδου. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και του σχεδίου θαλάσσιας δράσης, θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2023.
Ωστόσο αντιμετώπισε την έντονη κριτική των ευρωβουλευτών, οι οποίοι απαιτούσαν να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τον κλάδο της αλιείας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Αν και ο Επίτροπος αναγνώρισε ότι πολλοί ψαράδες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, τόνισε πως “αν καταστρέψουμε εντελώς το περιβάλλον, δεν θα υπάρχει αλιεία, γεωργία, δασοκομία και πιθανώς οικονομία, επειδή το 50% της οικονομίας μας εξαρτάται για το περιβάλλον”.
Ποιες οι ενστάσεις των ευρωβουλευτών
Αλλά οι φιλελεύθεροι και κεντροδεξιοί βουλευτές συνέχισαν να είναι αρνητικοί. Χαρακτηριστικά, ο Gabriel Mato, συντονιστής στην επιτροπή PECH για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κατηγόρησε τον επίτροπο πως ασχολείται “πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος” και όχι με τον κλάδο της αλιείας.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλίδα πράσινη ευρωβουλευτής Caroline Roose χαιρέτισε τα “υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής φιλοδοξίας” που πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία για το σχέδιο της εκτελεστικής εξουσίας να καθυστερήσει το σχέδιο θαλάσσιας δράσης για το 2023 – το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2021.
Ορισμένοι βουλευτές έφεραν το παράδειγμα της αλιευτικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τη Σενεγάλη, που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1979. Η συμφωνία επιτρέπει στα σκάφη της ΕΕ να αλιεύουν τόνο και μαύρο μερλούκιο από οριοθετημένες αλιευτικές ζώνες κατά μήκος της ακτής της Σενεγάλης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σενεγάλης υιοθέτησε πρόσφατα μια περιοριστική ερμηνεία που θα μπορούσε να εμποδίσει τα ευρωπαϊκά σκάφη να αλιεύουν σε αυτές τις περιοχές παρά την εκπλήρωση υψηλών προτύπων για βιώσιμη αλιεία. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν, λοιπόν, ότι οι αλιείς θα πληγούν από τις παραβιάσεις της συμφωνίας από πλευράς της Σενεγάλης και θα πρέπει να υποστηριχθούν με επιδοτήσεις της ΕΕ.
Η ενεργειακή μετάβαση το κλειδί για τον Sinkevičius
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμένεται να καταθέσει ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης της αλιείας και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του κλάδου καθώς αντιμετωπίζει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.
Αν και ο κλάδος επωφελήθηκε από την ταχεία απελευθέρωση κρατικών ενισχύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) για να αποτρέψει τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, ο Sinkevičius πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της εξάρτησης του κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα.