Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλειφιτζούρια ως οικιακά τεστ ανίχνευσης παθογόνων!

ΑρχικήΕπιστήμηΓλειφιτζούρια ως οικιακά τεστ ανίχνευσης παθογόνων!
spot_img

Ερευνητές από την Αμερικανική Χημική Κοινότητα (ACS) ανακάλυψαν ένα σύστημα συλλογής σάλιου για εξέταση με βάση το γλειφιτζούρι, το οποίο μπορεί να συλλάβει βακτήρια από ενήλικες και να παρουσιάσει ακριβή αποτελέσματα.

Πολλοί γιατροί δίνουν στα παιδιά ένα γλειφιτζούρι για τον κόπο τους και την υπομονή τους κατά τη διάρκεια του ιατρικού τους check up. Θα  μπορούσε, όμως, αυτό το ζαχαρωτό με τη βοήθεια της επιστήμης να αποκτήσει και άλλη χρήση, όπως με το να γίνει μέρος της εξέτασης, κάνοντάς την πιο ευχάριστη;

Ερευνητές από την Αμερικανική Χημική Κοινότητα (ACS)  έδειξαν, για πρώτη φορά, ότι ένα σύστημα συλλογής σάλιου για εξέταση με βάση το γλειφιτζούρι μπορεί να συλλάβει επιτυχώς βακτήρια από ενήλικες και να διατηρήσει το δείγμα αναλλοίωτο για περίπου ένα χρόνο.

Τα επιχρίσματα λαιμού χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συλλογή δειγμάτων για τη διάγνωση μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου, σε μια διαδικασία που ονομάζεται λαρυγγική ή φαρυγγική καλλιέργεια.

Η λήψη δείγματος από το λαιμό απευθείας από τον ασθενή είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος σε αυτή την κατηγορία, γιατί μπορεί να συλλεχθεί ακόμα και από τον ίδιο -όπως στην περίπτωση των οικιακών τεστ COVID-19.

Ωστόσο, η συλλογή της απαραίτητης ποσότητας σάλιου μπορεί να είναι κάπως δύσκολη, γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη συνδυάζοντάς τη με την απόλαυση ενός γλειφιτζουριύ.

Προηγουμένως, οι Sanitta Thongpang, Ashleigh Theberge, Erwin Berthier και οι συνεργάτες τους ανέπτυξαν τη δική τους συσκευή συλλογής  από γλειφιτζούρι με το όνομα CandyCollect.

Βλέποντάς το κανείς θα νομίζει πως είναι απλά ένα ακόμη γλειφιτζούρι, αλλά το CandyCollect διαθέτει ένα ραβδί του που μοιάζει με κουτάλι με ένα σπειροειδές αυλάκι σκαλισμένο στην κορυφή. Αυτό το πεπλατυσμένο άκρο καλύπτεται με καραμέλα ισομαλτίου, επιτρέποντας στο σάλιο να ρέει εύκολα στο αυλάκι καθώς τρώγεται το γλειφιτζούρι.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν σε in vitro συνθήκες ότι η συσκευή θα μπορούσε να συλλάβει τα βακτήρια που ευθύνονται για τον στρεπτόκοκκο στο λαιμό. Σε αυτή τη φάση προσπάθησαν να θέσουν ως στόχο τη σύλληψη άλλων βακτηρίων -φυσικών- και να δουν πώς το σύστημά τους συγκρίνεται με άλλες μεθόδους δειγματοληψίας σάλιου στο σπίτι που είναι διαθέσιμες σε καταστήματα και απευθύνονται σε πραγματικούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές έστειλαν το CandyCollect και δύο συμβατικά κιτ δειγματοληψίας σάλιου σε 28 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν, απάντησαν σε ορισμένες ερωτήσεις της έρευνας και στη συνέχεια έστειλαν τις συσκευές πίσω στο εργαστήριο.

Έπειτα, έκλουσαν τα δείγματα και στη συνέχεια ποσοτικοποίησαν τον Streptococcus mutans και τον Staphylococcus aureus- βακτήρια που χρησιμοποιούν qPCR. Κάθε φορά που μία ή και οι δύο από τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευαν τα βακτήρια-στόχους, το CandyCollect τα ανίχνευε επίσης στο 100% των περιπτώσεων.

Οι ενήλικες, επίσης, συμφώνησαν ομόφωνα πως τα γλειφιτζούρια τους φαίνονταν μια καλύτερη μέθοδος μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι συμφώνησαν επίσης ότι ήταν η «πιο υγιεινή» και «λιγότερο αηδιαστική».

 Οι συσκευές εξακολουθούσαν να έχουν ακριβή αποτελέσματα μετά από αποθήκευση για ένα χρόνο. Αν και οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη, η ομάδα λέει ότι αυτή η εργασία δείχνει πολλά υποσχόμενες προοπτικές και ανοίγει το δρόμο για πιο αρεστές και βολικές μεθόδους δοκιμών στο σπίτι.

Διαβάστε την πλήρη δημοσίευση εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο