Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ γιορτάζεται με βραβεία για πρώτη φορά στην ιστορία της

ΑρχικήΠιστοποίησηΒραβείαΗ Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ γιορτάζεται με βραβεία για πρώτη φορά στην ιστορία της
spot_img

Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή βράβευσε τους οκτώ νικητές/ριες, των πρώτων ευρωπαϊκών βραβείων βιολογικής παραγωγής.

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιολογικής Παραγωγής προέρχονται από πολλές χώρες της ΕΕ, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σουηδία. Κάθε νικητής αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την αξιακή αλυσίδα βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, συμβάλλουν  καθώς στη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο κλίμα και στο περιβάλλον, αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της Επιτροπής.

Τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής αποτελούν τον δεύτερο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιολογικών Προϊόντων (23 Σεπτεμβρίου). Η διοργάνωση αποτελεί μια συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της COPA-COGECA και της IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία. Yπάγονται στο ευρύτερο πλαίσιο πρακτικών της ΕΕ “From Farm to Fork” (Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο).

Στην τελετή απονομής των βραβείων, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε: «Έχω εντυπωσιαστεί από την ιστορία του κάθε νικητή. Πρόκειται για απίστευτα αφοσιωμένα άτομα, οργανώσεις και ιδρύματα, τα οποία έχουν προωθήσει τη βιολογική παραγωγή πολύ προτού αυτή γίνει μόδα, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Απονεμήθηκαν οκτώ βραβεία:

  • Βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων στην κ. Nazaret Mateos Álvarez στην Ισπανία, η οποία καλλιεργεί ποιοτικά βιολογικά μανιτάρια στη βόρεια Ισπανία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εισροές και μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση νερού.
  • Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων στον κ. David Pejić στην Κροατία, ο οποίος διαχειρίζεται την παλαιότερη βιολογική εκμετάλλευση κοντά στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία, με περισσότερες από 60 διαφορετικές καλλιέργειες.
  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας στην Οξιτανία στη Γαλλία.
  • Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου στο Seeham στην Αυστρία  (μέλος του δικτύου «Organic Cities Network Europe»).
  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας» στην Associazione Bio-Distretto Cilento στην Ιταλία ( επενδύει στη βιώσιμη και τοπική παραγωγή τροφίμων
  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ στο Goodvenience.bio στη Γερμανία (παράγει βιολογικούς ζωμούς, σούπες, σάλτσες, μπαχαρικά και έλαια, όλα χειροποίητα).
  • Βραβείο καλύτερης επιχείρησης λιανικού εμπορίου βιολογικών τροφίμων στη La ferme à l’arbre de Liège στο Βέλγιο (σούπερ μάρκετ που βρίσκεται σε γεωργική εκμετάλλευση πωλεί βιολογικά προϊόντα όπως κρέας και αλεύρι από ολόκληρη την περιοχή  από το 1978 και χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια)
  • Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου στο Lilla Bjers στη Σουηδία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα