Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε διαδικασία αξιολόγησης από την ΕΕ το αίτημα καταχώρισης του ελαιολάδου «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο ΠΓΕ της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΣε διαδικασία αξιολόγησης από την ΕΕ το αίτημα καταχώρισης του ελαιολάδου «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο ΠΓΕ της ΕΕ
spot_img

Δηλώσεις Αυγενάκη στη Βουλή.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της καταχώρισης της ονομασίας « ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, κ.κ. Εμμ. Χνάρης, Ελ. Βατσινά, Φρ. Παρασύρης και Αικ. Σπυριδάκη.

Το ΥΠΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του, (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ,ΕΠΙΠ), υπήρξε συμπαραστάτης, καθ΄ όλη τη διάρκεια, στην ομάδα που υπέβαλε το αίτημα καταχώρισης για το ελαιόλαδο με την ονομασία “ΚΡΗΤΗ / KRITI». Η συγκεκριμένη ομάδα αιτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταχώριση της άνωθεν ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ωστόσο το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η αιτούσα ομάδα κλήθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις και συμπληρώσεις, και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση χρόνου προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα του Υπουργείου, προέβη στις εξής ενέργειες: Πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την αιτούσα ομάδα και άλλους φορείς της Κρήτης, προκειμένου αυτοί να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την επαρκή συμπλήρωση της αίτησης. Αποφασίστηκε, ακόμη, να προγραμματιστεί συνάντηση, το προσεχές διάστημα, της αιτούσας ομάδας με στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της αιτούσας ομάδας, στις τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπή, απεστάλη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την παραλαβή της έως σήμερα, δεν υπερβαίνει επ’ ουδενί τον μέσο όρο άλλων αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί, ενώ τον Ιούνιο του 2021 απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις και ο φάκελος εγκρίθηκε οριστικά από το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να κατατεθεί στην ΕΕ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής και οι παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα