Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!
spot_img
spot_img

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

Η νέα τρέλα στη κουζίνα ακούει στο όνομα «φριτέζα αέρα» ή air ftyer και όχι άδικα, αφού και ευκολία προσφέρει αλλά και πιο υγιεινά τρόφιμα. Οι φριτέζες αέρα μειώνουν το χρόνο μαγειρέματος και μπορούν να τηγανίζουν με ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να κυκλοφορούν εξαιρετικά ζεστό αέρα, με τρόπο που μιμείται την κίνηση και τη ροή θερμότητας που λαμβάνει χώρα σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στην συσκευή να “τραγανίζει” το εξωτερικό μέρος του φαγητού, αλλά και να το μαγειρεύει επαρκώς από μέσα χωρίς να το καίει, αποτέλεσμα που είναι ακριβώς αυτό που θέλει κάποιος από το φαγητό του κατά το τηγάνισμα.

Η ευκολία στην χρήση αλλά και όσα (χιλιάδες) άρθρα έχουν γραφτεί, τις έχουν αναγάγει στο απόλυτο must της σύγχρονης κουζίνας. Δυστυχώς όμως τα νέα δεν είναι καλά όσο αφορά στηον μόλυνση που προκαλούν στον αέρα που εισπνέουμε όταν η φριτέζα είναι σε λειτουργία καθώς η έκθεση σε σωματίδια που εκπέμπονται από τις δραστηριότητες μαγειρέματος μπορεί να είναι υπεύθυνη για μια ποικιλία επιπτώσεων στην υγεία του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, το τηγάνισμα στον αέρα έχει γίνει μια δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος για το οικιακό μαγείρεμα, αλλά το επίπεδο των εκλυόμενων ρύπων του αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι ελάχιστα κατανοητό. Σε αυτήν την εργασία, οι ερευνητές συνέκριναν τους παράγοντες εκπομπής σωματιδίων αέριας φάσης (EF) και τις κατανομές μεγέθους σωματιδίων μεταξύ του μαγειρέματος με οικιακή φριτέζα αέρα και ένα τηγάνι για μια ποικιλία τροφίμων. Ένας συντελεστής εκπομπής (EF) είναι ένας συντελεστής που περιγράφει τον ρυθμό με τον οποίο μια δεδομένη δραστηριότητα απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου (GHG) στην ατμόσφαιρα. Αναφέρονται επίσης ως συντελεστές μετατροπής, ένταση εκπομπών και ένταση άνθρακα.

Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πως οι ελκυόμενοι ρύποι από το μαγείρεμα στήθους και φτερούγες κοτόπουλου στο air fryer ήταν υψηλότεροι από το τηγάνι κατά συντελεστή 2,1 και 5,4 αντίστοιχα. Επιπλέον ο συντελεστής των ρύπων από το τηγάνισμα στον αέρα αυξάνεται όταν αυξάνεται η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείται. Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η υψηλότερη θερμοκρασία και ο μεγαλύτερος στροβιλισμός οδηγούν σε υψηλότερα PM 10 EF για μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρα σε σύγκριση με το τηγάνι για την ίδια μάζα λαδιού που προστίθεται. Τα EF των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) οι οποίες είναι γνωστό ότι ενέχουν κινδύνους για την υγεία, είναι επίσης γενικά υψηλότερα για το μαγείρεμα με τη φριτέζα αέρα σε σύγκριση με το τηγάνι: 2,5 φορές υψηλότερα για τηγανητές πατάτες και 4,8 φορές υψηλότερα για το στήθος κοτόπουλου. Η μελέτη υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο υψηλότερων επιπέδων PM 10 σε εσωτερικούς χώρους που σχετίζονται με το τηγάνισμα φριτέζα αέρα, σε ορισμένες περιπτώσεις και προτείνει πιθανά μέτρα μετριασμού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μήνυση στον Αυγενάκη μετά τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν για απευθείας αναθέσεις

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν Κόκκαλης - Αυλωνίτης για τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κατά Αυγενάκη.

Πόσα γνωρίζετε για τις φυσικές πλην επικίνδυνες τοξίνες στα τρόφιμα;

Νέα έρευνα αποκάλυψε κενά στις γνώσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις φυσικές φυτικές τοξίνες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα