ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤα λάθη του Ancel Keys μας στοιχειώνουν ακόμα…

Τα λάθη του Ancel Keys μας στοιχειώνουν ακόμα…

2 λεπτά ανάγνωσης

To λάθος της “lipid-heart hypothesis”.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο ανασκόπησης στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients το άρθρο με τίτλο: “The Lipid–Heart Hypothesis and the Keys Equation Defined the Dietary Guidelines but Ignored the Impact of Trans-Fat and High Linoleic Acid Consumption” όπου ένα από τα κύρια ευρήματα συνοψίζεται στην φράση: “the Keys equation conflated natural saturated fat & industrial trans-fat into a single parameter & considered only linoleic acid as PUFA. This ignored widespread consumption of trans-fat & its effects on serum cholesterol & promoted an imbalance of omega-6 to -3 fatty acids”.

- Advertisement -

Με άλλα λόγια, στην περίφημη μελέτη των 7 χωρών, ο εμπνευστής της μελέτης, o Ancel Keys, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της μελέτης για να προτείνει το 1953 την λεγόμενη “lipid-heart hypothesis”, δηλαδή πρότεινε την σχέση μεταξύ χοληστερόλης και καρδιαγγειακού ρίσκου. Αυτή όμως η πρόταση, σήμερα είναι 100% λάθος, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, δεν είναι είναι μόνο το λινολεϊκό οξύ το μόνο PUFA στην διατροφή μας. Επίσης, με την ερευνητική μας ομάδα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του συναδέλφου Κ.Α. Δημόπουλου (Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ) βρήκαμε και πολλά μικροσυστατικά σε διάφορα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, που είναι λιποειδικής σύστασης/δομής και αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων.

- Advertisement -

Η ομάδα μας έχει προτείνει ότι δεν είναι η χοληστερόλη που επηρεάζει το καρδιαγγειακό ρίσκο αλλά η φλεγμονή.

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/5/604

Συνεπώς, θα πρέπει να μελετούμε όλο το φάσμα των λιποειδών σε ένα τρόφιμο, ως προς την φλεγμονώδη ή αντιφλεγμονώδη τους δραστικότητα και να μην εστιάζουμε μόνο στην χοληστερόλη.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: [email protected]

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.