ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜέσω Ελλάδας πέρασαν σε 14 χώρες φιστίκια με καρκινογόνες τοξίνες

Μέσω Ελλάδας πέρασαν σε 14 χώρες φιστίκια με καρκινογόνες τοξίνες

2 λεπτά ανάγνωσης

Ειδοποίηση RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Ιράν, που διανέμονται σε 15 χώρες.

Η Ολλανδία ενημέρωσε το Σύστημα Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια που εξάγονται από το Ιράν σε 15 χώρες. Στα φιστίκια μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά εντοπίστηκε εξαιρετικά υψηλή ποσότητα αφλατοξινών. H Ελλάδα στην ειδοποίηση επισημάνθηκε εκτός από χώρα όπου διανεμήθηκαν και ως ffa για προσοχή, δηλαδή ως χώρα διέλευσης των επικίνδυνων φιστικιών. Να σημειωθεί ότι και τον Φεβρουάριο είχαν περάσει μέσω Έλληνα μεσάζοντα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, φιστίκια με αφλατοξίνες προέλευσης Ιράν.

- Advertisement -

Η Aflatoxin B1 βρέθηκε σε ποσότητα 430 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 8,0 µg/kg (5.275% πάνω από το όριο) και η Aflatoxin total 470 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 10,0 µg/kg (4.600% πάνω από το όριο).

Ήδη η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Νορβηγίας ενημέρωσε τους καταναλωτές πως τα φιστίκια διακινούνται από την Interkolonial SA και πως περιέχουν αφλατοξίνες.

- Advertisement -

Οι αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς και κυρίως σε φιστίκια, είναι μία από τις ειδοποιήσεις που καταγράφονται πιο συχνά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF. Η έκθεση στην αφλατοξίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και σπασμούς, ενώ η χρόνια έκθεσή της μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ηπατοτοξικότητα, ανοσοτοξικότητα και τερατογένεση.

Η αφλατοξίνη είναι μια από τις κύριες αιτίες του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι ένα καλά εδραιωμένο επακόλουθο της έκθεσης στην αφλατοξίνη και το 4,6% έως 28,2% όλων των παγκόσμιων περιπτώσεων HCC μπορεί να προκληθεί από αφλατοξίνη. Περίπου το 25% όλων των οξειών εκθέσεων σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος