Η ΕΕ τροποποιεί τη συχνότητα των ελέγχων στις εισαγωγές τροφίμων.
Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1793 της Επιτροπής θεσπίζει κανόνες σχετικά με την προσωρινή αύξηση των επίσημων ελέγχων κατά την είσοδο στην Ένωση ορισμένων φορτίων τροφίμων και ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από μυκοτοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των αφλατοξινών, των καταλοίπων φυτοφαρμάκων, της πενταχλωροφαινόλης και των διοξινών, της μικροβιολογικής μόλυνσης, των βαφών του Σουδάν, της ροδαμίνης Β και των φυτικών τοξινών.
Πρόσφατες κοινοποιήσεις που ελήφθησαν μέσω του RASFF καταδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρού άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία που προέρχεται από ορισμένα τρόφιμα. Επιπλέον, οι επίσημοι έλεγχοι που διενήργησαν τα κράτη μέλη σε ορισμένα τρόφιμα και ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι οι κατάλογοι θα πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία στην Ένωση.
Αυξημένο επίπεδο ελέγχων λόγω πιθανής μόλυνσης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, για κύμινο από την Τουρκία, σουσάμι από την Ινδία, φασόλια από το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, αμπελόφυλλα από την Αίγυπτο, κουκιά από την Ινδία, μαυρομάτικα φασόλια από τη Μαδαγασκάρη, ρύζι από το Πακιστάν, φορτία granadilla και φρούτων της πασιφλόρας (Passiflora ligularis και Passiflora edulis) από την Ταϊλάνδη, durian (Durio zibethinus) από το Βιετνάμ, πιπεριές ου γένους Capsicum (πλην των γλυκών) από την Ινδία, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί Βραζιλίας και, γλυκιές πιπεριές από την Αίγυπτο.
Επίσης τα αράπικα φιστίκια, από τις ΗΠΑ, θα εξακολουθούν να ελέγχονται σε συχνότητα 20 τοις εκατό για αφλατοξίνες. Οι έλεγχοι εκχυλίσματος βανίλιας για υπολείμματα φυτοφαρμάκων παραμένουν επίσης αμετάβλητοι στο 20%.