Θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών.
Νέο πρόστιμο για παράβαση των κανόνων σχετικά με την κοπή κιμά, επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στη Γλυφάδα. Οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν το εν λόγω κατάστημα στην οδό Λαζαράκη 59, στις 6 Φεβρουαρίου και διαπίστωσαν πως στην μηχανή κοπής μοσχαρίσιου κιμά υπήρχε υπόλειμμα 155γρ. Σύμφωνα με τον κανονισμό ΔΙΕΠΠΥ «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».
Εάν ένα ευπαθές τρόφιμο (όπως ο κιμάς) παραμένει εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλής. Εάν ωμό κρέας παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μόνο ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια σε λίγες ώρες!
Πριν από λίγες ημέρες είχε επιβληθεί πρόστιμο και στα σουπερμάρκετ METRO My Market στη Γλυφάδα για τον ίδιο λόγο, όπως και σε κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτη στη Λυκόβρυση.
Να σημειωθεί πως ο ο μοσχαρίσιος κιμάς και ο κιμάς κοτόπουλου προκαλούν περισσότερες νοσηλείες από άλλα κρέατα, μετά από δηλητηρίαση από τροφιμογενή παθογόνα. Ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας.
Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli, το οποίο βρίσκεται στο εντερικό σύστημα των βοοειδών και μπορεί να μεταφερθεί στο σφάγιο εάν το κρέας δεν αντιμετωπιστεί σωστά κατά τη σφαγή. Ο κιμάς του βοείου κρέατος μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από την μπριζόλα και άλλα προϊόντα βοείου κρέατος, επειδή τα παθογόνα διαδίδονται κατά τη διαδικασία άλεσης. Τον Απρίλιο του 2022 στις ΗΠΑ ανακλήθηκαν περισσότεροι από 54 τόνοι προϊόντων μοσχαρίσιου κιμά (burger) λόγω ανίχνευσης E. coli. Το 2019, το CDC των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα ξέσπασμα E. coli που μόλυνε 246 άτομα και προκλήθηκε από κιμά.