Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις στην προσωρινή συμφωνία για τις συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΕΕ: Οι πρώτες αντιδράσεις στην προσωρινή συμφωνία για τις συσκευασίες
spot_img

Η συμφωνία είναι “κακώς σχεδιασμένη, μεροληπτική και πιθανώς παράνομη”.

Για άδικη μεταχείριση της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών κάνουν λόγω εκπρόσωποι του κλάδου μετά την ανακοίνωση από την ΕΕ της προσωρινής συμφωνίας για τις συσκευασίες. Η  συμφωνία προβλέπει πως ορισμένες πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, όπως συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφέ και εστιατόρια, μεμονωμένες μερίδες (π.χ. καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμα, ζάχαρη), θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Philippe Binard, γενικό εκπρόσωπος της ένωσης βιομηχανίας Freshfel Europe, ο οποίος δήλωσε στο Fruitnet ότι η απαγόρευση είναι κακώς σχεδιασμένη, μεροληπτική και πιθανώς παράνομη. «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να απαγορεύσουμε τις συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά, ειδικά όχι τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά», είπε. «Δεν υπάρχει εκτίμηση επιπτώσεων. Εάν [το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο] καταλήξουν σε συμφωνία, θα υπάρξουν νομικές υποθέσεις που θα αμφισβητήσουν σίγουρα αυτήν την πρόταση».  

Ο Μάρτιν Ένγκελμαν, γενικός διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Πλαστικών Συσκευασιών, όπως δήλωσε στο Fruitnet πιστεύει ότι η όλη πρόταση έχει συνταχθεί χωρίς την κατάλληλη επιστημονική έρευνα. «Η Επιτροπή απέτυχε να αξιολογήσει ποια θα είναι τα αποτελέσματα, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απαγόρευσης. Απλώς είπαν: “Δεν χρειαζόμαστε συσκευασία, είναι περιττό. Οι καταναλωτές μπορούν να βγάλουν τα φρούτα και τα λαχανικά μόνοι τους και να τα βάλουν στο δικό τους καλάθι”. Δεν πραγματοποίησαν εκτίμηση επιπτώσεων και αυτό δημιουργεί μεγάλη ένταση, γιατί τώρα οι νομοθέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η συσκευασία παίζει πράγματι ρόλο στην προστασία των φρούτων και των λαχανικών».

Σύμφωνα με τον Binard η απαγόρευση θα έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα συνολικά αφού, τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 1,5 τοις εκατό όλων των συσκευασιών τροφίμων στην ΕΕ, ενώ περίπου το 50 τοις εκατό όλων των νωπών προϊόντων στην αγορά πωλούνται χύμα. 

Να σημειωθεί ότι, η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, κάτι που δεν είναι δεδομένο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο