Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στα τρόφιμα για τη Σαρακοστή

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤι να προσέχουν οι καταναλωτές στα τρόφιμα για τη Σαρακοστή
spot_img

Συμβουλές για την αποφυγή απάτης και τροφικής δηλητηρίασης.

Οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους που πραγματοποιούν για τη Σαρακοστή και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Οι αρμόδιοι από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας στο Ρέθυμνο, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για κάθε προμήθεια θαλασσινών, τονίζοντας ότι “επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους, είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητα τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε, να τα ζυγίζουμε και αλλού. Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους πχ Χταπόδια – μοσχιοί, μπαρμπούνια- κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησης”.

Σχετικά με τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές οι αρμόδιοι επισημαίνουν: “Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς. Προϊόντα που είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια. Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθα-ριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθευόμαστε τρόφιμα.

Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα): Η σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής, τον Κωδικό Αριθμό της επιχείρησης, πχ.ΕL 30, EU 60 κτλ, την ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ανάλωσης, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, την εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης”.

Επίσης ενημερώνουν πιο συγκεκριμένα για: “Μαλάκια: Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοι, Θράψαλα κλτ). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Για Νωπά προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είιναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Για τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18oC, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή την Υγειονομική Ταυτότητα του προϊόντος. Για τα Δίθυρα δηλαδή Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κτλ αυτά πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχος τους να είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους. Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και επίσης καταψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Για τα Γαστερόποδα (σαλιγκάρια) αυτά διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι οπωσδήποτε ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Εχινόδερμα οι γνωστοί Αχινοί, πρέπει να είναι ζωντανοί όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους. Τα Μαλακόστρακα στα οποία συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια κτλ. όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνεια τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο”.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

AΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο