Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατασχέθηκαν 2 τόνοι σοκολατένια αυγά και τσουρέκια στην Ιταλία – Τα περισσότερα ήταν ληγμένα!

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΚατασχέθηκαν 2 τόνοι σοκολατένια αυγά και τσουρέκια στην Ιταλία - Τα περισσότερα ήταν ληγμένα!
spot_img

840 Πασχαλινοί έλεγχοι σε ιταλικά ζαχαροπλαστεία – Κατασχέθηκαν 2 τόνοι προϊόντων ζαχαροπλαστικής.

Με αφορμή την περίοδο του Πάσχα, η ιταλική αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έκανε ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων κυρίως εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής, για θέματα ασφάλειας των καταναλωτών αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό.  Οι έλεγχοι για τη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών υγιεινής και τη χρήση ασφαλών συστατικών αποκάλυψαν παραβιάσεις που σχετίζονται με την έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής των εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης, την αδυναμία εφαρμογής προληπτικών διαδικασιών ασφάλειας των τροφίμων, την αδυναμία εντοπισμού προϊόντων και παρατυπίες στη συσκευασία. Επίσης οι αστυνομία ανακάλυψε ληγμένα συστατικά και ημικατεργασμένα προϊόντα για επιδόρπια που διατηρούνταν σε υγρά περιβάλλοντα με προσβολές από τρωκτικά.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι 38 άνδρες της NAS σε εθνικό επίπεδο με περισσότερες από 840 επιθεωρήσεις σε εργαστήρια παραγωγής και σημεία πώλησης παραδοσιακών προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όπως σοκολατένια αυγά και κέικ Colomba, αλλά και επαλήθευση της εμπορικής και υγιεινής ορθότητας των πρώτων υλών.

Tα αποτελέσματα έδειξαν παρατυπίες εγγράφων που διαπιστώθηκαν σε 324 δομές και εταιρείες (ίσο με 38%), με κοινοποίηση 574 ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, συνολικού ύψους 425 χιλ. ευρώ ενώ κατασχέθηκαν 2 τόνοι τροφίμων, με αξία που υπολογίζεται σε πάνω από 267 χιλιάδες ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων εντοπίστηκαν επίσης βιομηχανικά παραγόμενα σοκολατένια κέικ Colomba και σοκολατένια αυγά τα οποία, επανασυσκευάζονταν και πωλούνταν ως βιοτεχνικά προϊόντα σε υψηλότερη τιμή.

Έξι ιδιοκτήτες καταστημάτων παραπέμφθηκαν στις δικαστικές αρχές για εικαζόμενη απόπειρα εμπορικής απάτης, με την ταυτόχρονη κατάσχεση colomba και σοκολατένιων αυγών που ψευδώς δηλώθηκαν ως «ιδίας παραγωγής». Λόγω σοβαρών υγειονομικών παραβάσεων, έκλεισαν ή μπήκαν σε αναστολή 15 εταιρείες, εκτιμώμενης οικονομικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των σημαντικότερων καταστάσεων που διαπιστώθηκαν από το NAS επισημαίνονται:

Νας Μπρέσια

Κατά την επιθεώρηση σε ζαχαροπλαστείο στην επαρχία του Μπέργκαμο, βρέθηκαν εντός του εργαστηρίου 70 κιλά σοκολάτας και 90 κιλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής με πεπερασμένη ημερομηνία λήξης ακόμη και κατά μερικά χρόνια, και με μη συμμορφούμενες ενδείξεις σε συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή. Τα πρόστιμα ήταν 3.500 ευρώ.

Νας Ρώμη

Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δύο εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στην επαρχία της Ρώμης, οι ιδιοκτήτες και των δύο επιχειρήσεων τέθηκαν υπό κράτηση επειδή διέθεταν στην αγορά παραδοσιακά πασχαλινά προϊόντα ζαχαροπλαστικής όπως τα colomba (τυπικό Ιταλικό, πασχαλινό γλυκό) και πασχαλινά αυγά, βιομηχανικής παραγωγής, επιτηδευμένα επισημασμένα και δηλωμένα ως χειροποίητα παραδοσιακά. Εντοπίστηκαν επίσης κακές συνθήκες υγιεινής και κατασκευής και αδυναμία εφαρμογής του εγχειριδίου HACCP. Κατασχέθηκαν 33 πακέτα colomba και 15 πασχαλινά σοκολατένια αυγά και τα πρόστιμα ήταν συνολικού ύψους 4.000 ευρώ.

Νας Καζέρτα

Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 2 ζαχαροπλαστεία και ένα εργοστάσιο σοκολάτας στην επαρχία Καζέρτα, κατασχέθηκαν συνολικά 580 κιλά τυπικών εορταστικών προϊόντων του Πάσχα, καθώς δεν υπάγονταν στο σχέδιο ιχνηλασιμότητας τροφίμων.

Νας Κατάνια

Ελέγχθηκαν 2 εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και μια βιομηχανία τροφίμων στην επαρχία της Κατάνια, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν συνολικά 1.415 κιλά παρασκευασμάτων και βάσεων για προϊόντα ζαχαροπλαστικής, εν μέρει ληγμένα, χωρίς επισήμανση και ιχνηλασιμότητα και εν μέρει αποθηκευμένα σε δωμάτιο/αποθήκη με σοβαρές υγειονομικές ελλείψεις λόγω παρουσίας περιττωμάτων τρωκτικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς, με τι και γιατί νοθεύουν τη ρίγανη – Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής για τη ρίγανη.

Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Τι είναι η τεμπουκοναζόλη που ανιχνεύτηκε στο λαχανικό

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο