Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τα μέγιστα όρια δεσοξυνιβαλενόλης (DON) στα τρόφιμα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Νέος κανονισμός για τα μέγιστα όρια δεσοξυνιβαλενόλης (DON) στα τρόφιμα
spot_img

Το DON είναι μυκοτοξίνη και εντοπίζεται σε αλεύρι, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές, τηγανίτες, βύνη και μπύρα.

Σήμερα, στις 9/4/2024, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915, όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα δεσοξυνιβαλενόλης (DON) στα τρόφιμα.

Η δεοξυνιβαλενόλη (DON) είναι μία από τις πολλές μυκοτοξίνες που παράγονται από ορισμένα είδη Fusarium που μολύνουν συχνά το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι, το ρύζι και άλλα δημητριακά στο χωράφι ή κατά την αποθήκευση. Ο κίνδυνος έκθεσης για τον άνθρωπο είναι άμεσα μέσω των τροφίμων φυτικής προέλευσης (σπόροι δημητριακών) ή έμμεσα μέσω των τροφίμων ζωικής προέλευσης (νεφρά, συκώτι, γάλα, αυγά). Έχει εντοπιστεί σε φαγόπυρο, ποπ κορν, σόργο, τριτικάλε και άλλα προϊόντα διατροφής, όπως αλεύρι, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές, τηγανίτες, βύνη και μπύρα. Το DON επηρεάζει την υγεία των ζώων και των ανθρώπων προκαλώντας οξεία προσωρινή ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, ζάλη και πυρετό.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι σκόπιμο να μειωθούν ορισμένα υφιστάμενα μέγιστα επίπεδα για τη μυκοτοξίνη DON, σύμφωνα με την αρχή ότι τα μέγιστα επίπεδα πρέπει να καθορίζονται στο χαμηλότερο ευλόγως εφικτό επίπεδο.

Στο τμήμα 1 (μυκοτοξίνες) του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915, η καταχώριση 1.4 (δεσοξυνιβαλενόλη) αντικαθίσταται σύμφωνα με το κείμενο του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1022.

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1022 αρχίζει να ισχύει από τις 29/4/2024 και εφαρμόζεται από την 1/7/2024.

Προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τα τρόφιμα του παραρτήματος που έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσής τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο