Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τα μέγιστα όρια δεσοξυνιβαλενόλης (DON) στα τρόφιμα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Νέος κανονισμός για τα μέγιστα όρια δεσοξυνιβαλενόλης (DON) στα τρόφιμα
spot_img
spot_img

Το DON είναι μυκοτοξίνη και εντοπίζεται σε αλεύρι, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές, τηγανίτες, βύνη και μπύρα.

Σήμερα, στις 9/4/2024, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915, όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα δεσοξυνιβαλενόλης (DON) στα τρόφιμα.

Η δεοξυνιβαλενόλη (DON) είναι μία από τις πολλές μυκοτοξίνες που παράγονται από ορισμένα είδη Fusarium που μολύνουν συχνά το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι, το ρύζι και άλλα δημητριακά στο χωράφι ή κατά την αποθήκευση. Ο κίνδυνος έκθεσης για τον άνθρωπο είναι άμεσα μέσω των τροφίμων φυτικής προέλευσης (σπόροι δημητριακών) ή έμμεσα μέσω των τροφίμων ζωικής προέλευσης (νεφρά, συκώτι, γάλα, αυγά). Έχει εντοπιστεί σε φαγόπυρο, ποπ κορν, σόργο, τριτικάλε και άλλα προϊόντα διατροφής, όπως αλεύρι, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές, τηγανίτες, βύνη και μπύρα. Το DON επηρεάζει την υγεία των ζώων και των ανθρώπων προκαλώντας οξεία προσωρινή ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, ζάλη και πυρετό.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι σκόπιμο να μειωθούν ορισμένα υφιστάμενα μέγιστα επίπεδα για τη μυκοτοξίνη DON, σύμφωνα με την αρχή ότι τα μέγιστα επίπεδα πρέπει να καθορίζονται στο χαμηλότερο ευλόγως εφικτό επίπεδο.

Στο τμήμα 1 (μυκοτοξίνες) του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915, η καταχώριση 1.4 (δεσοξυνιβαλενόλη) αντικαθίσταται σύμφωνα με το κείμενο του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1022.

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1022 αρχίζει να ισχύει από τις 29/4/2024 και εφαρμόζεται από την 1/7/2024.

Προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τα τρόφιμα του παραρτήματος που έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσής τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα γνωρίζετε για τις φυσικές πλην επικίνδυνες τοξίνες στα τρόφιμα;

Νέα έρευνα αποκάλυψε κενά στις γνώσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις φυσικές φυτικές τοξίνες.

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα