Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι σωστό να πίνουμε νερό από το νιπτήρα της τουαλέτας;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι σωστό να πίνουμε νερό από το νιπτήρα της τουαλέτας;
spot_img

Λύνεται μια απορία χρόνων.

   Στους περισσότερους (αν όχι σε όλους), μας έχουν πει οι γονείς μας όταν είμασταν μικροί, να μην πίνουμε ποτέ νερό από το νιπτήρα της τουαλέτας. Και για αρκετούς από εμάς μέσα στη νύχτα… μέσω της χούφτας μας, το νερό από την τουαλέτα φάνταζε ως η μόνη λύση. Είναι όμως όντως βλαβερό να πίνουμε νερό από εκεί; Οι ειδικοί λένε πως αυτό εξαρτάται από τον τύπο του σπιτιού που ζείτε και από πού προέρχεται το νερό στο μπάνιο.

  Σε αρκετά παλαιότερα σπίτια, το νερό του μπάνιου συνήθως αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή στην ταράτσα, που σημαίνει ότι δεν είναι το ίδιο φρέσκο σαν αυτό που υπάρχει στην κουζίνα. Αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η παρουσία σωληνώσεων μολύβδου στα παλιά σπίτια, καθώς μπορεί να μεταφερθούν ίχνη αυτού στο πόσιμο νερό και μπορεί να καταστεί απίστευτα επικίνδυνο ειδικά για μωρά και παιδιά. Το νερό που προέρχεται απευθείας από το δίκτυο δεν έχει προλάβει να απορροφήσει μόλυβδο από τους σωλήνες, αλλά όσον αφορά το νερό του μπάνιου τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς ο συνδυασμός του μολύβδου και της δεξαμενής νερού μπορεί να είναι επιζήμιος για την υγεία. 

   Συνεπώς, αυτό που πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται να πίνετε νερό από το μπάνιο είναι πόσο παλιό είναι το σπίτι σας και κυρίως εάν οι σωληνώσεις της τουαλέτας είναι από μόλυβδο. Τα σύγχρονα σπίτια στην Ελλάδα είναι συνήθως εξοπλισμένα με χάλκινους ή πλαστικούς σωλήνες, κυρίως από το 1978 και μετά, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα σπίτια.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.

    Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία και πιθανόν να συμβάλλει σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως και να συνιστά παρόμοια απειλή με εκείνη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Planetary Health.

    Για να δείτε αν διαθέτετε μολύβδινους σωλήνες νερού, εφόσον έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτούς, το καταλαβαίνετε από το χρώμα. Οι σωλήνες μολύβδου έχουν θαμπό γκρι χρώμα, αν και μπορούν να βαφτούν, οπότε ξύστε προσεκτικά το σωλήνα για να αποκαλύψετε το χρώμα από κάτω. Οι χάλκινοι σωλήνες έχουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο-καφέ χρώμα, ενώ οι πλαστικοί φαίνονται αμέσως.

   Η Julie Spinks, από το WaterSafe, είπε το 2018: «Τα υδραυλικά στα σπίτια είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη του σπιτιού, επομένως προτρέπουμε όλα τα νοικοκυριά να αφιερώσουν λίγα λεπτά για να ελέγξουν αν έχουν σωλήνες μολύβδου. «Για τη διασφάλιση της υγείας, θα συνιστούσαμε την αντικατάσταση των σωλήνων μολύβδου που παρέχουν πόσιμο νερό σε μπάνια και κουζίνες με χάλκινους ή πλαστικούς». Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη βρύση του μπάνιου σας εάν έχετε εγκαταστήσει αποσκληρυντικό νερού για να σας εμποδίσει να κάνετε ντους ή να κάνετε μπάνιο σε σκληρό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκληρό νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά η διαδικασία μαλακώματος του νερού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα νατρίου στο νερό από το μπάνιο σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα