Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τραγικό! Η δηλητηρίαση από μόλυβδο προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους και μείωση του IQ των παιδιών από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤραγικό! Η δηλητηρίαση από μόλυβδο προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους και μείωση του IQ των παιδιών από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα
spot_img

H πρώτη μελέτη που αξιολογεί τις επιπτώσεις της έκθεσης στον μόλυβδο στα καρδιακά νοσήματα και στην μείωση του δείκτη ευφυίας στις πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα και πιθανόν να συμβάλλει σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως και να συνιστά παρόμοια απειλή με εκείνη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Planetary Health.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η ΕΕ με τον Κανονισμό 1317/2021 μείωσε τα επιτρεπτά όρια μολύβδου στα τρόφιμα. Ο κανονισμός εισήγαγε νέες κατηγορίες τροφίμων (πχ μέλι, αλάτι, μπαχαρικά), υποδιαίρεσε παλαιότερες (πχ εντόσθια ζώων, παρασκεύσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) αλλά και κατέβασε τα όρια για τον μόλυβδο σε ορισμένα τρόφιμα (πχ εντόσθια ζωων, παρασκευάσματα δευτερης βρεφικής ηλικίας σε υγρή μορφή, κρασί).

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως αποδεδειγμένα η μακροχρόνια πρόσληψη βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, εκτός από το ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δημιουργεί ακόμη και προβλήματα ανάπτυξης σε παιδιά συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου IQ και προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς και της ΔΕΠΥ, του αυτισμού και άλλων προβλημάτων.

Η νέα έρευνα, η οποία χαρακτηρίζεται “προειδοποίηση”, εκτιμά επίσης ότι η έκθεση σε τοξικά μέταλλα προκαλεί στα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες απώλεια, κατά μέσον όρο, σχεδόν έξι μονάδων IQ (δείκτης νοημοσύνης) για έκαστο.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως που σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί παγκοσμίως η βενζίνη με μόλυβδο.

Αλλά οι άνθρωποι μπορεί και πάλι να εκτεθούν στην ισχυρή νευροτοξίνη μέσω των τροφίμων, του εδάφους, των μαγειρικών σκευών, των καλλυντικών, των μπαταριών αυτοκινήτων μολύβδου-οξέος και άλλων πηγών.

Οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνέγραψαν την έρευνα επισήμαναν ότι είναι η πρώτη που αξιολογεί τις επιπτώσεις της έκθεσης στον μόλυβδο στα καρδιακά νοσήματα και στην μείωση του δείκτη ευφυίας στις πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μπγιορν Λάρσεν είπε στο AFP ότι όταν μαζί με τον συνάδελφό του είδαν για πρώτη φορά τον αριθμό ο οποίος προέκυψε από την μοντελοποίησή τους “δεν τολμήσαμε καν να τον ψελίσουμε” γιατί ήταν τόσο “τεράστιος”.

Το μοντέλο τους εκτιμά ότι 5,5 εκατομμύρια ενήλικες πέθαναν από καρδιακά νοσήματα το 2019 εξαιτίας της έκθεσής τους στον μόλυβδο, 90% εκ των οποίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτός ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος από την προηγούμενη εκτίμηση και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα–την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει ο Λάρσεν, αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης καρδιακών νοσημάτων από ό,τι το κάπνισμα ή τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Η έρευνα εκτιμά ακόμη ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έχασαν συνολικά 765 εκατομμύρια μονάδες IQ εξαιτίας της δηλητηρίασης από μόλυβδο το 2019 με το 95% αυτών των απωλειών να παρατηρούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 80% υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβάζουν το οικονομικό κόστος από την έκθεση στον μόλυβδο σε έξι τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ανάλογο με το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Για την ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις των επιπέδων του μολύβδου στο αίμα σε ανθρώπους σε 183 χώρες που ελήφθησαν από την μελέτη-ορόσημο του 2019 Global Burden of Disease.

Προηγούμενες έρευνες είχαν μετρήσει μόνο τις επιπτώσεις του μόλυβδου στα καρδιακά νοσήματα αναφορικά με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αλλά η νέα μελέτη εξέτασε πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους ο μόλυβδος επηρεάζει την καρδιά, όπως είναι η σκλήρυνση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, προκαλώντας υψηλότερους αριθμούς, εξήγησε ο Λάρσεν.

Ο Ρόι Χάρισον, ένας ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο AFP ότι τα συμπεράσματά της είναι “ενδιαφέροντα, αλλά αβέβαια”.

Για παράδειγμα, η σχέση ανάμεσα στην παρουσία μόλυβδου στο αίμα και στα καρδιακά νοσήματα βασίζεται σε μια έρευνα στις ΗΠΑ και το αν αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να ισχύσουν για ολόκληρο τον κόσμο είναι “μεγάλο άλμα πίστης”, λέει.

Ο Χάρισον προσθέτει ακόμη ότι το μοντέλο χρησιμοποίησε εκτιμήσεις–όχι εξετάσεις–που αφορούν την παρουσία μόλυβδου στο αίμα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν “θα έχουν τεράσια σημασία για τη δημόσια υγεία, αλλά, επί του παρόντος, πρόκειται απλώς για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση”, καταλήγει.

Ο Ρίτσαρντ Φούλερ, πρόεδρος της ΜΚΟ Pure Earth, είπε ότι όταν οι έρευνες σε αναπτυσσόμενες χώρες έκαναν έλεγχο για μόλυβδο στο αίμα, εντόπισαν ως επί το πλείστον υψηλότερα επίπεδα από αυτά που εκτιμήθηκαν στη νέα μελέτη.

Από την πλευρά του, ο Λάρσεν επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα λίγο στο σκοτάδι» αναφορικά με τις διαφορετικές πηγές μολύβδου που συμβάλλουν στη μόλυνση του αίματος.

Ο Φούλερ σημείωσε ότι μέρος αυτού του «κομματιού του παζλ που λείπει» αποκαλύφθηκε σε μια έκθεση της Pure Earth που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία ανέλυσε 5.000 δείγματα καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων σε 25 αναπτυσσόμενες χώρες.

Βρήκε υψηλά ποσοστά μόλυνσης από μόλυβδο σε μεταλλικές κατσαρόλες και τηγάνια, κεραμικά σκεύη, μπογιές, καλλυντικά και παιχνίδια.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φτωχότερες χώρες έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά δηλητηρίασης από μόλυβδο», κατέληξε ο Φούλερ. «Είναι αντικείμενα στην κουζίνα που τους δηλητηριάζουν».

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα