Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοξείδιο του τιτανίου: Και επίσημα εκτός λίστας απαγορευμένων πρόσθετων στην Καλιφόρνια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιοξείδιο του τιτανίου: Και επίσημα εκτός λίστας απαγορευμένων πρόσθετων στην Καλιφόρνια
spot_img

Το διοξείδιο του τιτανίου αφαιρέθηκε από τον νόμο για την ασφάλεια των τροφίμων της Καλιφόρνια. Τέσσερις χημικές ουσίες ακόμη υπό εξέταση για απαγόρευση.

Τέλος το διοξείδιο του τιτανίου από τη λίστα των χημικών ουσιών που θα απαγορευθούν ως πρόσθετα τροφίμων βάσει του νόμου 418 της Συνέλευσης της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023 και ονομάστηκε πρόσφατα νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων της Καλιφόρνια, εξακολουθεί να απαγορεύεται η πώληση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν βρωμιούχο φυτικό έλαιο, βρωμικό κάλιο, προπυλοπαραμπέν ή κόκκινη βαφή 3 στην πολιτεία.

Όπως αναφέρει το Food Safety Magazine, οι τροποποιήσεις έγιναν στον Νόμο για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Καλιφόρνια από την Πολιτειακή Γερουσία την 1η Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα να ψηφιστεί από τη Γερουσία και έπειτα, εάν περάσει, θα προωθηθεί στον Κυβερνήτη για να υπογράψει.

Εάν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2027, απαγορεύοντας την κατασκευή, πώληση, παράδοση, διανομή, κατοχή ή προσφορά προς πώληση των τεσσάρων υπόλοιπων χημικών ουσιών σε τρόφιμα που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Για όποιον παραβιάζει το νομοσχέδιο, το πρόστιμο θα είναι το ανώτατο 5.000 δολάρια για μια πρώτη παράβαση και δεν θα υπερβαίνει τα 10.000 δολάρια για κάθε επόμενη παράβαση, κατόπιν αγωγής που ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα, έναν εισαγγελέα της πόλης, έναν νομικό σύμβουλο ή ένας εισαγγελέας της περιφέρειας, αναφέρει το ίδιο ειδησεογραφικό μέσο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι ουσίες αυτές απαγορεύονται ως πρόσθετα τροφίμων από την ΕΕ, όπου από τις 7 του περσινού Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ και η πλήρης απαγόρευσή του διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα, μιας και θεωρείται καρκινογόνο.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα φέτος, 5 οργανώσεις ζήτησαν από τον FDA να ακυρώσει την έγκρισή του για το διοξείδιο του τιτανίου ως πρόσθετο χρώματος στα τρόφιμα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Η αναφορά κατατέθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το Κέντρο Επιστήμης Δημοσίου Συμφέροντος, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας.

Η αναφορά τόνιζε μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου δεν έχει επανεξεταστεί από τον FDA από το 1973. Τότε το χημικό κρίθηκε ασφαλές επειδή θεωρήθηκε πως το συνθετικό TiO2 δεν απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό. Τώρα όμως, σύμφωνα με την αναφορά, γνωρίζουμε ότι πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να περάσουν από το γαστρεντερικό σωλήνα και να συσσωρευτούν στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που ο οργανισμός δεν γνώριζε ούτε εξέτασε το 1973.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα