Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η χρόνια έκθεση σε μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

ΑρχικήΕπιστήμηΗ χρόνια έκθεση σε μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
spot_img

Αυτά τα μέταλλα παρεμβαίνουν σε βασικές βιολογικές λειτουργίες και επηρεάζουν τους περισσότερους πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μολυσματικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association. Η Μόλυνση μέσω κοινά χρησιμοποιούμενων ειδών οικιακής χρήσης, αέρα, νερού, εδάφους και τροφών, παρατεταμένα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

   “Μελέτες μεγάλου πληθυσμού δείχνουν ότι ακόμη και η έκθεση χαμηλού επιπέδου σε μολυσματικά μέταλλα είναι σχεδόν καθολική και συμβάλλει στην επιβάρυνση των καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα των καρδιακών προσβολών, του εγκεφαλικού, της νόσου των αρτηριών στα πόδια και του πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια», δήλωσε ο Gervasio. A. Lamas, MD, FAHA, πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας και πρόεδρος ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia στο Mount Sinai Medical Center στο Miami Beach της Φλόριντα, στο Eurekalert.

«Αυτά τα μέταλλα παρεμβαίνουν σε βασικές βιολογικές λειτουργίες και επηρεάζουν τους περισσότερους πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ομάδας συγγραφής Ana Navas-Acien, MD, PhD, καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health. «Μετά την έκθεση, ο μόλυβδος και το κάδμιο συσσωρεύονται στο σώμα και παραμένουν σε οστά και όργανα για δεκαετίες. Μόνο στις ΗΠΑ, μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι περισσότεροι από 450.000 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποδοθούν στην έκθεση σε μόλυβδο».

   Μια επιστημονική δήλωση του 2021 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αναγνώρισε την έκθεση σε τοξικά μέταλλα ως μη συμβατικό παράγοντα κινδύνου για νόσο της περιφερικής αρτηρίας. Μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αξιολόγησε 37 μελέτες που αντιπροσώπευαν σχεδόν 350.000 άτομα από περισσότερες από δώδεκα χώρες. Η ανασκόπηση ανέφερε ότι τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού στα ούρα και τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου στο αίμα συσχετίστηκαν με 15%-85% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Μια μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε επίσης, ότι τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στο αίμα συσχετίστηκαν με την καρωτιδική πλάκα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Κασι άλλη έρευνα βρήκε ότι το κάδμιο και το αρσενικό συσχετίστηκαν με υψηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων και ισχαιμικού εγκεφαλικού. Στην Ισπανία, μια γενική πληθυσμιακή μελέτη βρήκε ότι το κάδμιο στα ούρα συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά νεοδιαγνωσθείσας καρδιαγγειακής νόσου.

   Σύμφωνα με τη δήλωση, ο μόλυβδος μπορεί να βρεθεί σε χρώματα παλιών σπιτιών (το χρώμα μολύβδου απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1978), σε προϊόντα καπνού, στον παθητικό καπνό, στα μολυσμένα τρόφιμα (υπόγεια νερά και ορισμένα αγγεία, κεραμικά και μαγειρικά σκεύη είναι πηγές μόλυνση από μόλυβδο στα τρόφιμα),σε σωλήνες νερού, σε μπαχαρικά, καλλυντικά, ηλεκτρονικά και βιομηχανικές εκπομπές. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη του 2022, στο 42% των βρώσιμων προϊόντων κάνναβης βρέθηκε το μολυσματικό μέταλλο. Επίσης την ίδια περίοδο εντός Ευρώπης, υψηλά επιπεδα μετανάστευσης μολύβδου και καδμίου, βρέθηκαν στα Πολωνικά χριστουγεννιάτικα ποτήρια. Ακόμη, σύμφωνα με πρωτοποριακή μελέτη της UNICEF του 2020, ο μόλυβδος δηλητηριάζει το 1/3 των παιδιών.

    Το κάδμιο βρίσκεται σε μπαταρίες νικελίου-καδμίου, χρωστικές, πλαστικά, κεραμικά και γυάλινα σκεύη και προϊόντα δομικών κατασκευών. Τα βιομηχανικά παραγόμενα λιπάσματα χρησιμοποιούν φωσφορικά πετρώματα που είναι φυσικά πλούσια σε κάδμιο, το οποίο στη συνέχεια μολύνει τα ριζώδη λαχανικά και τα πράσινα φυλλώδη φυτά (συμπεριλαμβανομένου του καπνού). Πριν μια δεκαετία στον ποταμό Νέστο ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις καδμίου, 50 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί η απαγόρευση αλιείας. “Στείλαμε τα δείγματα σε εξειδικευμένα εργαστήρια για μικροβιολογικές και χημικές μετρήσεις και διαπιστώσαμε την υπέρβαση ορίων του καδμίου, το οποίο πιθανολογούμε ότι δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, ούτε καν κτηνοτροφική μονάδα” είχε πει τότε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Μαλκάκης.

   Η έκθεση στο αρσενικό γίνεται κυρίως μέσω των υπόγειων υδάτων, τα οποία επηρεάζουν το πόσιμο νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος. Συγκεκριμένα, το αρσενικό συσσωρεύεται στο ρύζι περισσότερο από άλλες καλλιέργειες τροφίμων.

   Η δήλωση εφιστά την προσοχή σε άτομα που ζουν πιο κοντά σε μεγάλους δρόμους, βιομηχανικές πηγές και χώρους επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. “Η αντιμετώπιση της έκθεσης σε μέταλλα σε αυτούς τους πληθυσμούς μπορεί να προσφέρει μια στρατηγική για τη μείωση των ανισοτήτων στις καρδιαγγειακές παθήσεις και την προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης”, είπε ο Lamas ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

    Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος τυπική ιατρική θεραπεία για την εξουδετέρωση της αγγειακής επίδρασης των μολυσματικών μετάλλων, υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πιθανότητας θεραπείας ατόμων για έκθεση. 

Για να διαβάσετε την έκθεση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί μας αρέσει να τρώμε με τα χέρια;

Γιατί το φαγητό με τα χέρια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παράδοση

Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας

Αιχμηρό κομμάτι ξύλου, δάγκωσε Ελληνίδα καταναλώτρια, μαζί με την μπουκιά από γνωστά μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό

Καλούνται οι καταναλωτές να ελέγξουν τους κωδικούς για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο