Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγγελία στο Cibum για μαλακτικό ρούχων με επικίνδυνη ουσία

ΑρχικήΝέαΚαταγγελία στο Cibum για μαλακτικό ρούχων με επικίνδυνη ουσία
spot_img

Φωτογραφίες του επικίνδυνου μαλακτικού που πωλείται στην Ελλάδα.

Σήμερα το Cibum έλαβε mail και φωτογραφίες από αναγνώστρια, για μαλακτικό ρούχων που περιέχει απαγορευμένη ουσία. To σύστημα ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, έχει γεμίσει τις τελευταίες ημέρες με ειδοποιήσεις για δημοφιλή και μη καλλυντικά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Η χρήση της ουσίας Lilial δεν περιορίζεται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό συστατικό σε οικιακά καθαριστικά και απορρυπαντικά, αλλά η απαγόρευση της ΕΕ επηρεάζει μόνο τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Πρόκειται για την ουσία 2-(4-τριτ-βουτυλοβενζυλ) προπιοναλδεΰδη (BMHCA) Butylphenyl Methylpropional, (BMHCA) επίσης γνωστή με το όνομα “Lilial”  που έχει ταξινομηθεί ως τοξική, καθώς μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα (στειρότητα), την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Επιπλέον, η ταξινόμηση στον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων ECHA στις καταχωρίσεις REACH, προσδιορίζει ότι αυτή η ουσία είναι επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης, είναι επιβλαβής για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις, προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση.

Η ουσία έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2022 αναγκάζοντας τις εταιρείες, να αλλάξουν τα συστατικά στα προϊόντα τους. Εντούτοις εξακολουθούν να κυκλοφορούν προϊόντα που την περιέχουν, καθώς είναι παλιές παρτίδες με μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι αυτό συνίσταται στους καταναλωτές να διαβάζουν οι ίδιοι τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. Αυτό έπραξε και αναγνώστρια του Cibum η οποία μας έστειλε φωτογραφίες με μαλακτικό ρούχων, στο πίσω μέρος της συσκευασίας του οποίου, αναφέρεται πως περιέχει Butylphenyl Methylpropional.

Η αναγνώστρια έγραψε: «Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο σας, (Νέα ειδοποίηση στην Ευρώπη για κίνδυνο από δημοφιλή αφρόλουτρα και σαμπουάν FA, Nivea, Palmolive και Garnier – Cibum) έκανα έλεγχο στα προϊόντα που έχω στο σπίτι, και βρήκα ότι η ουσία Butylphenyl Methylpropional, υπάρχει στο μαλακτικό ρούχων Tesori d’Oriente Hammam. Δεν γνωρίζω εάν επιτρέπεται σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, σας στέλνω και σχετικές φωτογραφίες».

 Οι φωτογραφίες που απέστειλε η αναγνώστρια του Cibum:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο