Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών
spot_img

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.

Της Άννας Λεκατσά*

Κάθε αλκοολούχο ποτό μπορεί να διατίθεται στην αγορά της ΕΕ, εφόσον παράγεται σύμφωνα με τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα και φέρει ορθή επισήμανση.

Το έγγραφο κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ που δημοσιεύτηκε στις 18/02/2022, παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 2019/787,  προς όφελος τόσο των εθνικών διοικήσεων, όσο και των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων (πχ παραγωγοί και εισαγωγείς αλκοολούχων ποτών), όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικές με την επισήμανση που προβλέπονται στον κανονισμό.  Το έγγραφο περιορίζεται στην πρακτική επεξήγηση των σχετικών με την επισήμανση διατάξεων που ισχύουν για τα αλκοολούχα ποτά, ιδίως όσον αφορά τη χρήση των «νόμιμων ονομασιών», των «σύνθετων όρων», των «μνειών», των «μειγμάτων» και των «συμμειγμάτων» και παραθέτει διάφορα, μη εξαντλητικά παραδείγματα, τα οποία παρέχονται μόνο ενδεικτικά. 

Οι αλλαγές που υπάρχουν στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ και δημοσιεύτηκαν μέσω του διορθωτικού της ανακοίνωσης στις 8/5/2024, αφορούν κάποια από τα παραδείγματα επιτρεπόμενης επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών. Προσοχή, είναι σημαντικό να αναζητηθούν τα κείμενα ανά γλώσσα ενδιαφέροντος, διότι μπορεί να μην είναι ίδιες οι αλλαγές για όλα τα κράτη-μέλη:
EUR-Lex – 52022XC0218(01)R(03) – EL – EUR-Lex (europa.eu)

Βλέποντας το διορθωτικό της ανακοίνωσης στην Ελληνική γλώσσα, δεν είναι δυνατό να κατανοήσουμε ποιες είναι οι αλλαγές, διότι τα κείμενα που αναφέρονται, πριν και μετά τη διόρθωση, είναι ακριβώς τα ίδια! Τελικά, μας βοηθάει το αγγλικό κείμενο, όπου εκεί φαίνονται ξεκάθαρα οι αλλαγές, όπως πχ ο τρόπος παρουσίασης μέσω του διαφορετικού μεγέθους της γραμματοσειράς, όπου δίνεται περισσότερο έμφαση σε κάποιες περιγραφές, έναντι κάποιων άλλων.  

Αυτό τι σημαίνει τελικά; Ότι θα ακολουθήσει νέα διόρθωση στο διορθωτικό κείμενο;

*Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο