Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναφορά στο Cibum για την ύποπτη ουσία “Lilial” και σε βρεφικό μαλακτικό ρούχων που πωλείται στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑναφορά στο Cibum για την ύποπτη ουσία "Lilial" και σε βρεφικό μαλακτικό ρούχων που πωλείται στην Ελλάδα
spot_img

Αυξάνονται οι καταναλωτές που διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές μετά τα δημοσιεύματα του Cibum για δημοφιλή προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν την απαγορευμένη ουσία Lilial διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στο πίσω μέρος των συσκευασιών. Μετά τις καταγγελίες για αφρόλουτρο της AVON για  λάδι για μούσι HAYWKINS & Briemble όπως και για μαλακτικό ρούχων που περιέχουν την απαγορευμένη στα καλλυντικά ουσία, σήμερα γίναμε δέκτες άλλης μίας αναφοράς για αναγραφή της ουσίας σε μαλακτικό για βρεφικά ρούχα. Πρόκειται για το βρεφικό μαλακτικό «Εύρηκα» στο οποίο η αναγνώστρια μας εντόπισε στο πίσω μέρος την ουσία Butylphenyl Methylpropional.

 Το Lilial ή Butylphenyl Methylpropional,  είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλά καλλυντικά και μη. Το 2020, κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ως «καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος ή τοξική για την αναπαραγωγή» ουσία – μια υποτιθέμενη τοξική για την αναπαραγωγή, με βάση μελέτες σε ζώα. Με αυτήν την ταξινόμηση, η χρήση του lilial σε καλλυντικά που πωλούνται στην ΕΕ και τη Βόρεια Ιρλανδία απαγορεύτηκε από τον Μάρτιο του 2022.

Η χρήση του Lilial δεν περιορίζεται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό συστατικό σε οικιακά καθαριστικά και απορρυπαντικά, αλλά η απαγόρευση της ΕΕ επηρεάζει μόνο τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Ωστόσο σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ για την Ασφάλεια των Καταναλωτών , «όταν εξετάζεται η χρήση πολλαπλών τύπων προϊόντων που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, οι προτεινόμενες συγκεντρώσεις του lilial δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς». Είναι ενδιαφέρον ότι η αξιολόγηση και η ακολουθούμενη απαγόρευση της ουσίας στα καλλυντικά, βασίστηκε και στο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την έκθεση των καταναλωτών στο Lilial από οικιακά καθαριστικά και απορρυπαντικά «Επομένως, η πραγματική συνολική έκθεση του καταναλωτή μπορεί να είναι υψηλότερη από την έκθεση μόνο από καλλυντικά προϊόντα».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) το Lilial σε απορρυπαντικά και οικιακά είδη καθαρισμού, είναι ύποπτο για βλάβη στη γονιμότητα ή στο αγέννητο παιδί  προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και αλλεργική δερματική αντίδραση. Επίσης το Lilial έχει αναγνωριστεί ότι έχει ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής – μπορεί να επηρεάσει τις φυσικές ορμονικές λειτουργίες. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους όρους «άρωμα» ή «άρωμα».

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι περιέχουν τα προϊόντα σας είναι διαβάζοντας τη λίστα των συστατικών. Αποφύγετε προϊόντα που δεν αποκαλύπτουν τα συστατικά του αρώματος τους και που χρησιμοποιούν τον όρο «άρωμα».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα