Ένας στους είκοσι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβεβαιωμένη τροφική αλλεργία και σχεδόν το ένα τρίτο έχει τροφικές ευαισθησίες, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους της.
Η έκθεση του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) διαπίστωσε ότι 2,4 εκατομμύρια ενήλικες (6%) είχαν κλινικά επιβεβαιωμένη τροφική αλλεργία, από τις οποίες οι πιο συχνές ήταν στα φιστίκια και στους ξηρούς καρπούς, όπως τα φουντούκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Πολλά άτομα είχαν επίσης αλλεργία σε φρέσκα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων. Οι αλλεργίες στο γάλα και στα ψάρια ήταν λιγότερο συχνές. Ο FSA δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η εμφάνιση αλλεργιών με βάση τα φυτά είναι σημαντικό να εξεταστεί λόγω της αύξησης των φυτικών διατροφών.
Τα ευρήματα της μελέτης
Περίπου το 30% των χιλιάδων ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν συμπτώματα τροφικής υπερευαισθησίας, σύμφωνα με τα οποία παρουσίαζαν μια δυσάρεστη αντίδραση μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπερευαισθησίας, όπως η αλλεργία και η δυσανεξία.
Κατά το πρώτο στάδιο της μελέτης, με τίτλο Patterns and Prevalence of Adult Food Allergy (PAFA), οι άνθρωποι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και να αναφέρουν κάθε είδους αντιδράσεις που είχαν βιώσει ποτέ μετά από φαγητό. Ορισμένοι ανέφεραν ότι η τροφική τους υπερευαισθησία είχε διαγνωστεί από γιατρό στο παρελθόν, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι δεν είχαν μιλήσει ποτέ σε κλινικό προσωπικό για τα συμπτώματά τους.
Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, περίπου 1% έως 2% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τροφική αλλεργία. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν από μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τον FSA και στις οποίες τα άτομα έκαναν καταγραφή των συμπτωμάτων τους χωρίς κλινική αξιολόγηση.
Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη πριν από 30 χρόνια επικεντρώθηκε μόνο στη δυσανεξία στα τρόφιμα και λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών μεθοδολογιών που χρησιμοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα δεν ήταν συγκρίσιμα.
Ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του FSA, δήλωσε ότι η τελευταία μελέτη είναι σημαντική για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται οι τροφικές αλλεργίες μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις «σχέσεις μεταξύ ορισμένων τύπων τροφίμων και της παρουσίας των αλλεργιών στην ενήλικη ζωή».
Η έκθεση ανακάλυψε ότι οι παιδικές τροφικές αλλεργίες παραμένουν στην πρώιμη ενήλικη ζωή και στη συνέχεια αυξάνονται. Περίπου οι μισές τροφικές αλλεργίες αναπτύχθηκαν στην μετέπειτα ενήλικη ζωή, όπως διαπιστώθηκε.
Ο May δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε επίσης «την εμφάνιση των φυτικών αλλεργιών που επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή». Αυτό ήταν σημαντικό να εξεταστεί καθώς το διατροφικό σύστημα έχει στραφεί προς τις φυτικές δίαιτες και τις εναλλακτικές πρωτεΐνες, πρόσθεσε.
Ο FSA παραμένει προσηλωμένος στη διασφάλιση ότι οι καταναλωτές έχουν σαφή και ακριβή επισήμανση των αλλεργιογόνων για να υποστηρίξει τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με τροφική αλλεργία.