Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλουμινόχαρτο και αλουμίνιο στην κουζίνα: Ένας υποτιμημένος κίνδυνος – Η Πανεθνική εκστρατεία ενημέρωσης της Ιταλίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑλουμινόχαρτο και αλουμίνιο στην κουζίνα: Ένας υποτιμημένος κίνδυνος – Η Πανεθνική εκστρατεία ενημέρωσης της Ιταλίας
spot_img

Πως η λανθασμένη χρήση αλουμινόχαρτου και αλουμινίου στην κουζίνα μπορεί να προκαλέσει κινδύνους.

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα των τροφίμων για τη δημιουργία συσκευασιών και δοχείων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, όπως μπολ, φιλμ/αλουμινόχαρτο, δίσκοι μιας χρήσης, καφετιέρες κ.λπ. λόγω της ευκολίας χρήσης και των ιδιοτήτων του (υψηλός φραγμός, μικρό βάρος, ευελιξία και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες)

Η μόλυνση των τροφίμων λόγω μεταναστευτικών φαινομένων από τα σκεύη ή τις συσκευασίες είναι μία από τις πηγές έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες, αλλά είναι επίσης άμεσα αποτρέψιμη με απλά μέτρα, δεδομένου ότι η απελευθέρωση αλουμινίου από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα εξαρτάται από τις μεθόδους χρήσης και άλλους παράγοντες. συνδυασμένα, όπως ο χρόνος αποθήκευσης, η θερμοκρασία και η σύνθεση του τροφίμου. Ωστόσο τα δεδομένα που προκύπτουν από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, υποδεικνύουν σημαντική πιθανότητα υπέρβασης της ανεκτής εβδομαδιαίας πρόσληψης αλουμινίου σε παιδιά και νέους μέσω των τροφίμων που έχουν τυλιχθεί σε αλουμινόχαρτο.

Η μόλυνση των τροφίμων από αλουμίνιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την εξεύρεση σχέσεων μεταξύ της πρόσληψης αλουμινίου και ορισμένων σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η νεφροπάθεια, η διαταραχή των οστών, ο καρκίνος του μαστού και θεωρείται επίσης νευροτοξίνη. Τα άλατα αργιλίου μπορούν να συσσωρευτούν από το έντερο και τους διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς (κόκκαλα, παραθυρεοειδής, και εγκέφαλος). Επίσης το αλουμίνιο επηρεάζει ποικιλόμορφα το ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Υπενθυμίζεται επίσης και η επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία το αλουμινόφυλλο όταν μπαίνει στο φούρνο μαζί με το φαγητό καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εισχωρεί στο τρόφιμο και καταλήγει με τον τρόπο αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό. Το πρόβλημα της πρόσληψης αλουμινίου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πως μόνο μικρές ποσότητες αλουμινίου μπορούν να εκκρίνονται αποτελεσματικά από το σώμα, συνεπώς ο πληθυσμός μπορεί να εκτεθεί σε ποσότητες αλουμινίου που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το ανθρώπινο σώμα. Να σημειωθεί επίσης ότι το αλουμινόχαρτο δεν είναι ακατάλληλο για θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων, λόγω κινδύνου έκρηξης και πυρκαγιάς. Αυτό διότι τα ηλεκτρικά πεδία στα μικροκύματα προκαλούν ρεύματα ηλεκτρισμού να ρέουν μέσω του μετάλλου.

Οι αρχές της Ιταλίας το 2019 πραγματοποίησαν μεγάλη  εκστρατεία ενημέρωσης τόσο των καταναλωτών, δηλαδή του γενικού πληθυσμού, όσο και των φορέων του κλάδου τροφίμων σχετικά με τη σωστή χρήση των υλικών που περιέχουν αλουμίνιο που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, είναι απαραίτητο να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι το αλουμίνιο δεν είναι ένα υλικό που προκαλεί βλάβες στην υγεία, αλλά η λανθασμένη χρήση του μπορεί να προκαλέσει κινδύνους.

Σε υγιή άτομα, ο τοξικολογικός κίνδυνος του αλουμινίου είναι περιορισμένος λόγω της κακής απορρόφησης και της ταχείας απέκκρισης. Οι ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην στοματική τοξικότητα του αλουμινίου είναι αυτές με μειωμένη νεφρική απεκκριτική ικανότητα: ηλικιωμένοι, παιδιά κάτω των 3 ετών, άτομα με νεφρική νόσο και έγκυες γυναίκες .

Στην Ιταλία με το υπουργικό διάταγμα της 18ης Απριλίου 2007, αρ. 76 (Κανονισμός για την υγιεινή ρύθμιση υλικών και αντικειμένων από αλουμίνιο και κράματα αλουμινίου που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα) έχουν προβλεφθεί ειδικές διατάξεις, ιδίως τα δοχεία και όλα τα αντικείμενα αλουμινίου πρέπει να φέρουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες οδηγίες στην ετικέτα:

  1. δεν είναι κατάλληλο για επαφή με πολύ όξινα ή πολύ αλμυρά τρόφιμα
  2. προορίζεται για επαφή με τρόφιμα σε θερμοκρασίες ψύξης
  3. προορίζεται για επαφή με τρόφιμα σε θερμοκρασίες που δεν βρίσκονται στο ψυγείο για περιόδους που δεν υπερβαίνουν τις 24 ώρες
  4. προορίζεται για επαφή για περισσότερο από 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για τα ακόλουθα τρόφιμα:
  5. Προϊόντα κακάο και σοκολάτας
  6. Καφές
  7. Μπαχαρικά και βότανα για αφέψημα
  8. Ζάχαρη
  9. Δημητριακά και παράγωγα προϊόντα
  10. Μη φρέσκα ζυμαρικά
  11. Προϊόντα αρτοποιίας
  12. Αποξηραμένα όσπρια και παράγωγα προϊόντα
  13. Αποξηραμένα φρούτα
  14. Αποξηραμένα μανιτάρια
  15. Αποξηραμένα λαχανικά
  16. Προϊόντα ζαχαροπλαστικής
  17. Εκλεκτά αρτοσκευάσματα με την προϋπόθεση ότι η γέμιση δεν έρχεται σε άμεση επαφή με αλουμίνιο.

Οι Ιταλικές αρχές στο πλαίσιο της εκστρατείας ενεργοποίησαν ελέγχους, σε όλη την επικράτεια της χώρας μέσω των καραμπινιέρων για την επαλήθευση της σύνθεσης και των απαιτήσεων επισήμανσης υλικών που περιέχουν αλουμίνιο που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι όταν μιλάει για «σάντουιτς» που δεν επιτρέπεται να τυλιχθεί με αλουμινόχαρτο αναφέρεται σε ένα σάντουιτς γεμιστό με πολύ όξινα τρόφιμα (όπως ντομάτα. ή τουρσιά) ή πολύ αλμυρά (όπως αλλαντικά ή παστά ψάρια) που μπορεί να έρθουν σε άμεση επαφή με το αλουμινένιο περιτύλιγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετανάστευση. Ωστόσο, ακόμη και αν ένα μικρό μέρος της γέμισης (μικρή λωρίδα αλατισμένου ζαμπόν κ.λπ.) διέρρεε και ερχόταν σε άμεση επαφή με το αλουμίνιο, ακόμα και όταν ήταν ζεστό, θα υπήρχε αμελητέα αύξηση του αλουμινίου στο φαγητό και επομένως η κατανάλωση του ίδιου δεν θα συνιστούσε κίνδυνο για τους καταναλωτές.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως τα ζεστά σάντουιτς σε πακέτο, ιδιαίτερα υγρά και με εξωτερικά καρυκεύματα ή σάλτσες, το φαγητό δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ξηρό. Σημειώνεται ότι οι συσκευασίες με δοχεία μιας χρήσης και αλουμινόχαρτο που κυκλοφορούν στην αγορά, μετά την υπουργική απόφαση της 18ης Απριλίου 2007, αρ. 76 πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση τους.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να εφαρμόζετε ό,τι υποδεικνύεται πριν χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο ή δοχεία για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση τροφίμων. Συνεπώς, η κατανάλωση του σάντουιτς, ακόμη και αν είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν αποτελεί κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Το ενημερωτικό βίντεο που προέβαλαν στους Ιταλούς καταναλωτές οι αρχές της χώρας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο