Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αξιολόγηση της Ευρώπης για τους ελέγχους στην Ελληνική γαλακτοβιομηχανία – Οι “αδυναμίες” που εντοπίστηκαν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ αξιολόγηση της Ευρώπης για τους ελέγχους στην Ελληνική γαλακτοβιομηχανία - Οι "αδυναμίες" που εντοπίστηκαν
spot_img

Η μονάδα υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε έκθεση που εξετάζει τους ελέγχους γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (SANTE) στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023 ανέφερε ότι υπήρχε επαρκές πλαίσιο για τους επίσημους ελέγχους , αλλά διατυπώθηκαν 10 συστάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εθνικοί κανόνες απαιτούν την παστερίωση του γάλακτος και της κρέμας γάλακτος πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο και του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριού.

Οι συστάσεις της έκθεσης

  • Οι επίσημοι έλεγχοι επηρεάζονται από αδυναμίες στην πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού, στον συντονισμό μεταξύ των αρχών, στις εγκρίσεις των εγκαταστάσεων, στις ενέργειες όταν εντοπίζονται μη συμμορφώσεις και στην επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
  • Ορισμένα έγγραφα ανέφεραν ότι εγκρίθηκαν εγκαταστάσεις για δραστηριότητες που δεν εκτελούσαν. Στις περισσότερες επιχειρήσεις που έγινε έλεγχος, είτε δεν είχαν ενημερώσει τις αρχές για σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα είτε οι κοινοποιήσεις είχαν υποβληθεί μετά από χρόνια χρήσης του νέου εξοπλισμού ή των εγκαταστάσεων.
  • Σε μια περιοχή, ο επίσημος έλεγχος που διενεργήθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά την έγκριση μιας νέας εγκατάστασης, εντόπισε αρκετές μη συμμορφώσεις που προκάλεσαν διοικητικές και ποινικές διαδικασίες και ο χώρος τελικά έκλεισε.
  • Τα μεγάλα χρονικά περιθώρια για τον πρώτο επίσημο έλεγχο μετά την έγκριση – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν βλέπουν πάντα τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία πριν από την έγκριση – μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένο εντοπισμό ανεπαρκών πρακτικών των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων και σε νέες εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς έγκαιρους και επαρκείς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.
  • Οι έλεγχοι των γαλακτοκομικών εγκαταστάσεων ήταν ικανοποιητικοί σε ορισμένες πτυχές. Ωστόσο, ήταν αναποτελεσματικοί όσον αφορά τον εντοπισμό ελλείψεων στην υγιεινή και δεν απαιτούσαν από την επιχείρηση να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη της επανάληψης μικρών προβλημάτων.
  • Ο ΕΦΕΤ έλαβε 224 δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων για ανάλυση από το 2019 έως το 2021. Δύο ήταν μη συμμορφούμενα, το ένα λόγω λιστέρια σε δείγμα τυριού και το άλλο λόγω σταφυλόκοκκου .
  • Από το 2019 έως το 2022 κοινοποιήθηκαν στο RASFF πέντε συναγερμοί που αφορούσαν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ελληνικής προέλευσης. Η ομάδα ελέγχου εξέτασε δύο περιπτώσεις που εκδόθηκαν μετά την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών σε τυρί. Διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην επικοινωνία σε τοπικό επίπεδο.
  • Σε μία περίπτωση, η αρχή δεν επέτρεψε στην εταιρεία να αναλύσει τη βασική αιτία. Η αρχή θεώρησε επίσης ότι άλλα τελικά προϊόντα δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της λιστέριας, παρόλο που δεν είχε ζητηθεί από την εταιρεία να το αποδείξει αυτό.
  • Σε άλλη περίπτωση, οι ελεγκτές ανέφεραν ότι τα ανακληθέντα προϊόντα διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των δοκιμών της εταιρείας για την παραγωγή της τοξίνης Shiga E. coli, γεγονός που δεν εξυπηρετεί την άνιση κατανομή της μικροβιολογικής μόλυνσης.

https://www.foodsafetynews.com/2024/05/eu-assesses-bosnian-and-greek-dairy-controls/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο